Недимовић и Радојевић обишли породична газдинства у Севернобачком округу

СУБОТИЦА - Пољопривредник Саша Синеш на својој фарми у селу Биково недалеко од Суботице угостио  је  министара пољопривреде Бранислава Недимовића, покрајинског секретара Вука Радојевић и градоначелника Суботице Богдана Лабана. Синеш објашњава да у Србији може да се живи од пољопривреде истичући да је једини проблем цена која стално варира.
е
Фото: Dnevnik.rs

"Сви на фарми раде, а запошљавамо и раднике. Као и свугде и овде недостаје радне снаге. На фарми  имамо око  2.300 свиња. Обрађујем око 160 јутара земље, а могућност права пречег закупа државног земљишта ће нам много значити. Цена од 160 динара плус ПДВ је задовољавајућа", објашњава пољопривредник Саша Синеш.

Ресорни министар Бранислав Недимовић рекао да са отварањем нових тржишта верује да ће доћи и до стабилизације цене.

- Отварање тржишта са Кином верујем да ће умногоме да допринесе стабилизацији цена. Већ имамо наруџбе за велике количине свињског меса и уколико успемо да испоручимо трећину направићемо озбиљан посао. Донели смо одлуку да у будућности дајемо земљу у дугорочни закуп сточарима, ове године се та одлука односи на оне сточаре који држе папкаре и преживаре, а следеће године ће то право имати и свињарски сектор. Идеја Министарства пољопривреде је да пољопривредници млађи од 40 година добију право пречега закупа земљишта, кроз измене Закона о пољопривредном земљишту. Наравно, после јавне расправе која ће трајати три , четири месеца – нагласио је Бранислав Недимовић.

Фото: Dnevnik.rs

За неколико дана Влада би требала да донесе одлуку, како је најавио министар Недимовић и о цени откупа пшенице од 20 динара по килограму.

Покрајински секретар за пољопривреду, Вук Радојевић је подсетио да је Покрајинска влада у протекле три године уложила седам и по милијарди динара за директне субвенционције пољопиривредним газдинствима. Радојевић објашњава да за сточарство је издвојено 230 милиона динара и посвао све пољопривреднике да прате конкурсе и позиве.

Фото: Dnevnik.rs

Градоначелника Суботице Богдана Лабана рекао је да и град издваја средства из буџета за суфинансирање кредита пољопривредника.

- Да није  помоћи републике и покрајине сигурно не бисмо могли да урадимо скоро 100 километара атарских путева, да очистимо многе дивље депоније и уредимо каналску мрежу. Приоритет нам је да у будућности као град помогнемо наше пољопривреднике, јер Суботица јесте пољопривредни крај и од тог посла живе многе породице. Чинимо све да наше сеоске средине имају услове као градске – рекао је Богдан Лабан.

С. Иршевић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести