Недимовић: ИПАРД за пољопривреднике до 45 милиона евра у 2018. години

БЕОГРАД: „Србија је, после осам година, почела да користи предприступна бесповратна средстава ЕУ за пољопривреду - ИПАРД од 175 милиона евра, а новац је намењен малим и средњим пољопривредницима, изјавио је данас Танјугу министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
Branislav Nedimović  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Министарство пољопривреде је данас расписало први јави позив за добијање ИПАРД средстава за куповину нове механизације и опреме, а захтеви за одобравање права на подстицаје се могу поднети до 26. фебруара.

Недимовић је рекао да је српским пољопрвиредницима на располагању укупно 225 милиона евра до 2020, пошто од ЕУ можемо да добијемо 175 милиона евра, уз национално учешће од 50 милиона евра, као и да је планирано да се у 2018. повуче између 40 и 45 милиона евра.

"То нам стоји на располагању када је реч о опреми, механизацији и тракторима, а исто тако и објектима намењеним прерађивачкој индустрији и складишним капацитетима. Дакле, све што је најпотребније српском пољопривреднику, пре свега мислим на мале и на средње. Ово се не односи на оне велике произвођаче и они немају право да учествују.

Висина подстицаја износи од 60 одсто до 80 одсто, у зависности од тога да ли је подносилац млади пољопривредник, да ли се пољопривредно газдинство налази у планинском подручју и да ли се инвестиција односи на управљање отпадом и отпадним водама.

Обухваћени су сектори млека, меса, воћа и поврћа и остали усеви (одређене врсте житарица и индустријског биља).

"После дугог ишчекивања и огромног неповерења код пољопривредника да ће до ИПАРД-а уопште и доћи, много се причало о томе у протеклих осам година..., могу да кажем да смо започели овај поступак и објављен је данас јавни позив за набавку механизације. Можемо слободно да кажемо да је Србија почела да користи платформе и средства које обезбеђује ЕУ за пољопривреду", нагласио је министар.

Недимовић је најавио да ће јавни позив за куповину нових трактора бити расписан 4. јануара, а рок за подношење захтева биће до 26. фебруара.

Наглашава да је јако важно то што смо почели да користимо ИПАРД, јер том акредитацијом показујемо озбиљност као држава.

Недимовић каже да за опрему и мехнизацију могу да конкуришу пољопривредници за све врсте производње, само што имају одређена ограничења у погледу миминалног поседа, затим да ли је реч о житарицама, воћу или повртњаку...

Према његовим речима, постоји минималан и максималан обухват у погледу величине парцеле и приноса који се остварује, да би могли пољопривредници да конкуришу.

"Ови минимуми су јако ниски, тако да велики број пољопривредика може да добије средства, док смо горње лимите поставили управо да не би велики покупили новац малим пољопривредницима", рекао је Недимовић Танјугу.

Каже, да је код куповине предвиђено најмање два хектара, као и да они који га тако купе неће моћи пет година да га отуђе, пошто су добили доста бесповратног новца за ту намену.

Недимовић је рекао да је ИПАРД важна зато што је додатни извор финансирања за набавку онога што је најпотребније пољопривредницима, као и зато што је држава прихватила процедуре и стандарде, који функционишу у најсавременијим пољопривредним економијама на простору ЕУ, у погледу аплицирања и контроли трошења средстава.

"Важно је да се увек зна да нека мера прозиводи ефекат, а не да то буде последица произвољности различитих појединаца", додао је Недимовић.

Износи подстицаја које корисник може да оствари у секторима воћа, поврћа и сектору осталих усева могу бити од 5.000 до 700.000 евра, а за секторе млека и меса од 5.000 до 1.000.000 евра.

Прихватљиве инвестиције и трошкови односе се на куповину нове механизације, опреме и трактора и опште трошкове (трошкови за припрему пројеката и техничке документације).

Детаљан текст јавног позива, правилник и пратећи прилози, доступни су на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде minpolj.gov.rs, као и интернет страници Управе за аграрна плаћања uap.gov.rs.

Информације у вези са расписаним јавним позивом могу се добити и путем телефона, позивањем Инфо-центра Министарства пољопривреде 011/2607960; 2607961, као и контакт центра Управе за аграрна плаћања 011/3020100; 3020101, сваког радног дана од 7:30 до 15:30 часова.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести