Недимовић: На конкурсу за куповину трактора 2.300 захтева

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да је до сада на конкурс за суфинансирање куповине пољопривредне механизације стигло 2.300 захтева, а да од тога 2.050 испуњава услове.
Čepurin, Radojevič i Nedimović u Kaću  Foto: Tanjug
Фото: Čepurin, Radojevič i Nedimović u Kaću Foto: Tanjug

„Већ смо издали готово 1.300 решења и посао настављамо, а они ће имати могућност да на основу предрачуна у року од 90 дана набаве тракторе“, рекао је Недимовић приликом посете Каћу, код Новог Сада, где је присуствовао традиционалној 13. смотри пољопривреде и технике – СПИТ.

Смотра је одржана на парцели породичног газдинства Малешев на путу Каћ–Будисава и том приликом је представљено око 30 пољопривредних машина десетак реномираних произвођача, што је добродошло пољопривредницима да их виде на лицу места, имајући у виду да држава суфинансира куповину механизације и прикључака.

Недимовић је предочио да је стигло чак 13.000 захтева за куповину пољопривредне механизације, што је много више него што се очекивало па ће новац морати да се обезбеди из унутрашњих резерви да би се изашло у сусрет.

„Први пут смо предвидели суфинансирање и за биљне произвођаче који обрађују више од 50 хектара, као и субвенције за подизање засада, противградне заштите, стубова… што до сада није чињено. Све се то ради у намери да се пољопривреда равномерно развија на целом подручју земље“,  истакао је Недимовић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић казао је, поздрављајући присутне, да прате конкурсе Секретаријата јер је ове године планирано 150 милиона динара за куповину нове механизације и пољопривредних прикључака.

„Примили смо 300 захтева од регистрованих пољопривредника до 40 година старости, од којих је трећина конкурисала у намери да купи механизацију“,  казао је Радојевић.“Секретаријат ће на основу рачуна давати бесповратно сваком паору по два милиона динара за механизацију и по милион динара за прикључак.

Он је нагласио да очекује да током ове године многа пољопривредна газдинства обнове машински парк“. СПИТ је обишаои амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин, који је казао да извоз српских пољопривредних производа у Русију од 2012. расте .

„Србија је достигла извоз од 300 милиона долара“, казао је амбасадор Чепурин, и додао да би српски и руски агрономи могли сарађивати у области семенарства и прерађивачкој индустрији.
 

З. Делић

Нови системи за наводњавање

Министар Недимовић је казао да крајем августа и почетком септембра креће изградња система за наводњавање на четири локације од укупно 11 пројеката у Војводини, и још три у централној Србији, па би под системом „кап по кап” требало да буде укупно 30.000 хектара ораница.

„Жеља нам је водимо рачуна о агротехничким мерама посредством механизације, наводњавања, да не бисмо зависили од временских прилика и развоја семенарства јер од тога зависи какав ћемо производ имати. На климу не можемо утицати, али радом можемо развијати пољопривреду“, казао је министар Недимовић.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести