Недимовић: Очекујемо приступ египатском тржишту од марта

БЕОГРАД: Српски произвођачи и складиштари пшенице требало би да од 1. марта извозе на египатско тржиште, и то у моменту када је цена пшенице у свету највиша у последњих неколико година, изјавио је данас министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић.
branislav nedimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Он је за РТС рекао да су формалности са Египтом завршене, а да је остала још последња провера тамошње Управе за карантин биља.

"Остала је још Управа за карантин биља Египта, која ће доћи код нас 10. фебруара да прегледа складишне капацитете. Ми смо заједно с произвођачима и складиштарима пшенице у контакту и то је последњи круг који мора да се уради. Очекујем да ће од 1. марта египатско тржиште бити доступно нашим складиштарима и произвођачима", рекао је Недимовић.

Он је додао да се то дешава у тренутку када је цена пшенице највиша у последње три до четири године и износи 23,47 динара по килограму и подсећа да је Египат највећи светски купац пшенице и да годишње увезе и до десет милиона тона.
Према речима министра, цена кукуруза по килограму такође бележи континуиран раст и тренутно износи око 17,5 динара по килограму, а очекује се и даљи раст.

"То је зато што је прошле године била велика суша код највећих светских произвођача ратарске културе. Пре свега мислим на Аустралију и Русију. Западна Европа - то је била катастрофа са аспекта приноса, а у Србији смо прошле године имали јако добре приносе. С кукурузом смо имали малтене најбоље приносе у последњих 20 година", рекао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести