Недимовић: Посебан пројекат Владе за унапређење винарства

НОВИ САД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је посебан пројекат Владе Србије за унапрађење винарства, а покрајински секретар Вук Радојевић за подршку је винаријама најавио више новца након ребаланса буџета. 
n
Фото: vojvodina.gov.rs

Радојевић и Недимовић су данас то најавили током посете пољопривредном газдинству Бранислава Петричевића у Ривици, у општини Ириг, где су с произвођачима из тог и суседних села разговарали о томе како да унапреде пољопривредну производњу. 

Посебно је било речи о развоју виноградарства, винарства, воћарства и сточарства у овом крају, као и о подршци за набавку опреме за прераду воћа и поврћа, наводи се у саопштењу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду. 

Недимовић је рекао да ће бити подржан развој виноградарства и винарства у овом крају по посебном пројекту који ће Влада Србије предложити крајем године, док је Радојевић истакао да је Ривица препознати виноградарски, воћарски и сточарски крај и изразио задовољство што су овдашњи пољопривредници користили субвенције из покрајинског буџета, пре свега као подршку младим пољопривредницима и за винарије.

У разговору смо могли чути да постоји значајно интересовање за даље унапређење виноградарске и винарске производње и због тога ћемо, кроз предстојећи ребаланс покрајинског буџета, издвојити додатна средства за подршку винаријама, да дођу до нове опреме која ће цену коштања учити нижом и обезбедити већу конкурентност производње, рекао је Радојевић.

Посебан пројекат Владе Србије, како је појаснио Недимовић, подразумеваће не само набавку садног материјала и опреме, него и развој читаве једне платформе која ће бити један од алата за развој туризма. 

Ривица и јужне падине Фрушке горе су идеалне управо за реализацију таквог пројекта, изјавио је Недимовић.

Радојевић је истакао да Покрајински секретаријат, кроз своје мере подржава мале и средње пољопривредне произвођаче доделом субвенција за осавремењавање опреме и препоручио да се удружују, посебно виноградари и винари. 

Јер, како је навео, мали произвођачи тешко могу да опстану на тржишту без удруживања у кооперативе и задруге, за чега имају и финансијску подршку државе.

Министар пољопривреде разговарао је са пољопривредници и о субвенцијама, отварању нових тржишта за извоз наших пољопривредних производа, рејонизацији пољопривредних подручја у земљи коју ће сачинити научне институције и томе прилагодити систем субвенција. 

Посебно је апеловао на сточаре да спроводе мере превенције, као што су редовна здравствена заштита и хигијена, како би се спречила појава афричке куге код свиња.

Кад је реч о останку младих на селу, Недимовић је најавио да ће у септембру бити нови конкурс за грантове за заснивање и унапређење пољопривреде производње. Према правилнику, први који ће добити средства су пољопривредници који се баве повртарством, воћарством и сточарством, то су најтеже гране пољопривреде за које треба имати физичку снагу коју имају млади људи.

Радојевић је похвалио газдинство домаћина данашњег окупљања Бранислава Петричевића рекавши да је прави пример успешног породичног газдинства.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести