Недимовић: Премија млека повећана за 40 одсто

БАЧКО ГРАДИШТЕ: Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић у пратњи покрајинског секретара за пољопривреду Чедомира Божића посетио је  Карађорђево и Бачко Градиште, где је у разговору са пољопривредницима чуо њихове проблеме и изнео им најновије предузете мере у циљу побољшања пољопривредне производње.
m
Фото: Dnevnik.rs

- Саопштио сам пољопривредним произвођачима, првенствено сточарима, да смо повећали висину премије за млеко са седам на 10 динара, што је повећање за 40 одсто. То на годишњем нивоу држава плаћа око 25 милиона евра. Истовремено, водимо разговоре са прерађивачима млека да и они са своје стране направе неки уступак, како би произвођач имао већу цену млека. Јер, без успешног говедартства тешко да можемо причати о успешној пољопривреди, било је прво што је министар Бранислав Недимовић истакао везано за разговор са пољопривредницима у Бачком Градишту, конкретно у породичном пољопривредном газдинству „Агро-поље“ власника Павла Гуцунског.

Поред поменуте проблематике везане за висину премије за млеко, министар Недимовић се дотакао и проблема са којим се сусрећу сточари у Карађорђеву.

- Њих мучи, поред стандардних, други проблем. Тамо нема државне земље, јер је сва путем реституције добила нове власнике. Морамо наћи начин како тим људима да помогнемо. Није исто кад од државе добијеш по праву пречег закупа хектар по условном грлу и када тога нема. Земља и сточарство су у невероватној корелацији. Радимо на томе да нађемо начин како да превазиђемо ту проблематику, појашњава министар шта је било централно питање разговора са сточарима у Карађорђеву.

Како су разговору у Бачком Градишту присуствовали и ратари, пренео им је најновија сазнања у вези жетве кукуруза.

Фото: Dnevnik.rs

- Први резултати бербе кукуруза говоре да ће принос бити бољи од анализа које су најављивале 5,9 до 6 тона по хектару. Мислим да принос може бити већи за десетак процената, што значи да би био нешто већи од десетогодишњег просека. Обавештавам јавност да је Управа за заштиту биља донела Решење да сви откупљивачи кукуруза морају да примене све заштитне мере, како би евентуално болесни кукуруз одвојили од здравог и потом га правилно третирали, како не бисмо имали проблема приликом извоза, закључује министар Бранислав Недимовић.


Агро – поље пример добре праксе

Домаћин министру Браниславу Недимовићу у Бачком Градишту био је Павле Гуцунски, који се захвалио што је имао част да угости министра и његове сараднике, али и колеге пољопривреднике.

- Жетва ће бити нешто лошија од очекиване, али ће цене готових производа бити нешто веће и то ће нам омогућити да развијемо производњу, вели домаћин Павље Гуцунски.

Члан бечејског Општинског већа задужен за пољопривреду др Анђелко Мишковић је додао да је „Агро – поље“ пример како треба да фунционише породично пољопривредно газдинство, које око себе окупља мање кооперанте.

- „Агро-поље“ се бави ратарском производњом свих житарица, откупом и касније продајом пољопривредних производа. Тренутно обрађују 1.200 јутара своје земље и имају кооперанте који обрађују између 2.500 и 3.000 јутара. Пружају им логистичку подршку, снабдевају их репроматеријалом током целе године, а касније откупљују и даље продају производе. Производну лепезу шире и на воћарство. Имају четири године стар засад 30 јутара воћњака под вишњом и исто толики посед старог воћњака ПИК-а Бечеј у закупу, „скенирао“ је „Агро-поље“ др Амшелко Мишковић.


Покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић је подсетио да је завршен конкурс за улагање у пољопривредна газдинства и најавио потписивање уговора са пољопривредницима.

- Ове године је било 1.700 пријава на конкурсу, јер су и ратари учествовали. Резутати су познати, следи потписивање уговора у укупној вредности од 100 милиона динара, а за наредну годину се предвиђају знатно већа средства, најављује секретар за пољопривреду Чедомир Божић.

Председник општине Бечеј Драган Тошић је нагласио да ово није прва посета министра Бранислава Недимовића, који добро зна да је највећа потиска општина изразито пољопривредма и да је сарадња у оба смера више него потребна.

Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести