Неразуман наставак споразума о извозу житарица Црним морем

МОСКВА: Руска страна сматра неразумним наставак истанбулских договора и продужење споразума о извозу житарица црноморском рутом, јер нису остварени конкретни резултати, изјавио је данас заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин.
Žito Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

У интервјуу за РТВ 1 руски дипломата је рекао да је став Русије о евентуалном новом продужењу овог споразума за још 120 дана почев од марта непромењен, преноси ТАСС.

"Без опипљивих резултата у примени меморандума Русија - УН, пре свега без стварног укидања ограничења на извоз пољопривредних производа из Русије, сматрамо да су неразумни и концепт истанбулских споразума и продужење дозвола за извоз пољопривредних производа из Украјине", рекао је Вершињин.

Тзв. Црноморска иницијатива о извозу украјинске хране усвојена 22. јула прошле године у Истанбулу првобитно је била ограничена на 120 дана, до 18. новембра 2022. године, подсетио је Вершињин.

"Касније, уз сагласност свих страна споразум је продужен за још 120 дана, до 18. марта ове године", рекао је руски званичник и додао да се спровођење споразума о житу закљученог прошлог лета у Истанбулу "не може сматрати задовољавајуćим".

"Спроводи се само црноморска иницијатива за извоз украјинске хране и то у формату далеко од првобитно декларисаних хуманитарних циљева: од укупно 70 испорука које су се састојале од сточног кукуруза и сточног жита, 47 је транспортовано углавном у земље са високим приходима и животним стандардом, 33 у земље са приходима изнад просека, а само 3 товара су испоручена у сиромашне земље којима је помоћ најпотребнија - у Сомалију, Етиопију, Јемен, Судан, Авганистан и Џибути", предочио је Вершињин.

Руски пољопривредни производи нису експлицитно наведени на листи западних санкција, али Москва указује да препреке за ново продужење споразума проистеклих из истанбулских договора и извоз руских житарица и ђубрива представљају блокаде новчаних трансакција и плаћања, логистика и осигурање.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести