Паорима већи ћар од сирка зрнаша него од кукуруза

Паралелно са жевтвом кукуруза радиће се и жетва сирка зрнаша којег сеју неки ратари не би ли се опробали у новој производњи и временом заменили традиционалне пољопривредне културе другим отпорнијим на суши и високе дневне темратуре.
d
Фото: Приватна архива

Пољопривредници ове јесени неће имити велике приносе кукуруза због дуге суше и вишенедељних високих дневних темература. Боље ће, кажу, проћи они који су сејали сиркове - зрнаш и метлаш, не само због цене већ и већих приноса јер сиркови боље подносе сушу и врућине.

Сиркови нису берзанска роба, али их велетрговци откупљују. Тренутно неки откупљивачи килограм зрна сирка са 13 одсто влаге купују за 36 динара, док килограм кукуруза плаћају 22,8 динара, са 14 одсто влаге и ПДВ-ом.

Ратар из Новог Кнежевца Норберт Данчо припрема се за жетву сирка зрнаша за десетак дана .Колико ће зрно сирка коштати у жетви , не би да прогнозира, али очекује принос од осам тона по хектару. Сирак зрнаш сеје већ неколико година и каже да је зрно сирка од 20 до 25 одсто скупље од кукурузног.

36 динара са ПДВ-ом килограм зрна сирка

- Лане је у жетви кукуруз коштао 16 динара, а зрно сирка било 19 динара – напомиње Данчо. - И зрно се сирка може чувати током године као и кукурузно, држати на лагеру током године и продати га по цени како коме одговара - наглашава Данчо.

Он каже да се уверио у оно што кажу агрономи.

8 тона по хектару очекује се просечан принос сирка зрнаша у атару Новог Кнежевца

– Сирак зрнаш је опторан на сушу, треба му 40 одсто мање влаге него кукурузу. Сеје се половином априла, у топлију земљу од 12 до 15 степени, а примена агротехничких мера је скоро иста као и код кукуруза.

Данчо каже да се определило за сирак зрнаш јер је видео да га у Мађарској све више сеју, причао са тамошњим земљорадницима, чуо њихова искуства и овде следио упутства пољопривредних инжењера. Далеко су, наглашава, присутнији сиркови у Мађарској него на нашим њивама, а поднебље је исто .

- Сирак није само отпорнији на сушу и скупљи, већ је и замена за кукуруз у исхрани стоке. У крмним смешама свуда где иде кукуруз може се ставити зрно сирка. Осим зрнаша, има и сирак метлаш, који се користи у индустрији за производњу метли, али има и нуспроизвод, зрно које се, такође, може користити за исхрану стоке - наглашава Данчо.

З. Делић


Принос мањи 10–15 одсто

Сиркови су ове сезоне код нас гајени на 2.600 хектара. Већи део од око 1.800 хектара заузео је сирак зрнаш док је сирак метлаш гајен на мањим површинама него лане због недостатка радне снаге јер се жетва ради ручно – каже за “Дневник” Владимир Сикора из Института за ратарство и повртарство Нови Сад. – Без обзира на спољне темератутре које су током лета у време када су биљке већ прешле у генеративну фазу обухватиле изузетно високе темературе, сиркови су, захвљујући својој биологији, успешно завршили вегетацију.

Сикора истиче да неповољни климатски услови и код толератне биљне врсте као што је сирак могу делимично да утичу на нижи принос у односу на генетски потенцијал, али је то далеко мање него код других култура.

– Код сирка зрнаша су просечни приноси нижи ове године за 20 одсто у поређењу са вишегодишњим просеком и износе око седам тона по хектару, али је пад приноса израженији на мање квалитетним ораницама или тамо где нису у потпуности примењене агротехничке мере. Смањење укупног приноса неовршене метлице сирка није тако изражено и оно је, у просеку, ниже за десет до 15 одсто.

Сиркова слама је солидног квалитета, а до смањења приноса дошло је услед слабијег наливања и мањег приноса зрна, тако да ће просечни приноси ове сезоне бити од 7 до 7,5 тона по хектару – наглашава Сикора.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести