Паорима за пшеницу нуде 20 динара, а они би 23

НОВИ САД: Жетва пшенице касниће ове године због хладног времена током марта и априла, па су очекивања да ће комбајни ући у њиве тек око 10. јула.
psenica zetva
Фото: Dnenvik (M. Mitrović)

Ранијих година , а тако је било и прошле, жетва пшеница је у то време била већ завршена. Али без обзира на то што ће овогодишња жетва касније почети, изглед пшенице обећава да ће приноси бити добри.

Пшеница је у фази наливања зрна и годи јој садашње клима, ни превише високе дневне температуре ни одвише хладне ноћи.Кишица која је прекјуче и јуче падала у неким местима, такође је пријала пшеници.

Пољопривредник из Кисача у околини Новог Сада Јозеф Фокман каже да је време идеално за пшеницу и сада само стрепи да временске неприлике не покваре досадашњи леп изглед озиме културе. И Фокман, као и други ратари, осим што се надају добрим приносима, ишчекују и да килограм новог рода пшенице буде скупљи него лане, када је жито коштало 17,5 и 18 динара, а током године било и 25 динара . На Продуктној берзи Нови Сад јуче је килограм прешница са минимум 11,5 протеина коштао 22,9 динара без ПДВ.

Фокман прижељкује да килограм новог рода током жетве кошта бар 23 динара без ПДВ. Међутим, откупљивачи за сада плаћају на зелено 20 динара по килограму, а ту цену очекује и аграрни аналитичар из Новог Сада Жарко Галетин.

Овај аналитичар каже да би килограм новог рода, гледајући прилике на домаћем и страном тржишту могао да буде између 20 и 21 динар без ПДВ-а, што је више од десет одсто у односу на лањску цену током вршидбе.


Имаћемо бар 2,7 милиона тона новог рода

У Удружењу “Жита Србије” чекују да ће жетва пшенице почети око 10.јула као последица неуобичајено хладних временских прилика током пролећа, због којих вегетација касни.

У јесењој сетви пшеницом је засејано око 595.000 хектара, што је за 25.000 хектара више него годину дана раније.

- У овом тренутку очекујемо приносе пшенице на нивоу од најмање 4,5 тона по хектару, а надамо се и пет тона по хектару, што ће нам донети род између 2,7 и 2,975 милиона тона- изјавила је за “Дневник” директорка” Жита Србије” Сунчица Савовић.

- Од почетка ове економске године за пшеницу, која је на самом крају, из Србије је извезено 741.830 тона пшенице и 105.796 тона брашна што значи да ћемо дефинитивно у нову економску годину ући са великим пренесеним залихама пшенице на нивоу од преко 500.000 тона.


По речима Галетина, килограм жита ће и у новој економској години сигурно коштати више у односу на коштање када комбајни уђу у њиве, али Галетин не може поуздано да каже да ли ће прећи 25 динара за килограм.

- Жито ће, нема сумње, бити скупље после жетве, па је савет да га ратари чувају и продају касније – навео је Галетин. - Прошле жетве већина ратара пшеницу је продала одмах за 18 динара јер је хлебно зрно пољоприврендицима први приход у години. Малобројни су били они којима није требао динар, па су, чувајући пшеницу у својим складиштима или је лагеровали код великих откупљувача, на пшеници остварили лепу зараду .

У Аграрном савезу Србије сматрују да ће килограм новог рода пшенице бити 24 динара без ПДВ-а, мада, како каже председник савеза Ненад Манић, откупљивачи на зелено нуде за род свега 20 динара. – То је мало и не треба је продавати без велике нужде. Током зиме и после пшеница је била изнад 20 динара, па и 25 динара. Очекујемо зато да килограм нове пшенице неће бити испод 24 динара, а реално би било да кошта 28 динара –навео је Манић. 

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести