ПКС: Руси препознају квалитет српске хране и радо је купују

МОСКВА: Велики руски трговци, добављачи и дистрибутери заинтересовани су за још већи увоз квалитетне српске хране, највише млечних и месних производа, као и сувог, замрзнутог и прерађеног воћа и поврћа.
Voće i povrće   Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

О томе сведочи велики број састанака представника компанија из Србије са потенцијалним пословним партнерима из Русије и Заједнице Независних Држава (ЗНД) већ првих дана сајма Продеxпо у Москви, саопштила је ПКС.

Ова највећа изложба прехрамбене индустрије у Русији и региону одржава се од 12. до 16. априла, а у оквиру Националног павиљона, у организацији Привредне коморе Србије (ПКС) и Развојне агенције Србије (РАС), своју понуду и извозни потенцијал промовише 11 домаћих компанија.

"Упркос пандемији и осцилацији руске рубље српски извоз у Русију прошле године порастао је више од пет одсто и вредео 910 милиона долара, а једну трећину чине пољопривредни производи. То је потврда да су производи наше прехрамбене индустрије тражени и цењени на руском тржишту и шире, што је велика извозна шанса за српску привреду", рекао је директор Представништва ПКС у Русији Дејан Делић.

Истиче да је, поред свих изазова, ПКС кренула у промоцију српске привреде у свету и да представништво коморе у Москви интензивно ради на повезивању српских произвођача и руских купаца.

Српски павиљон посетио је амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански који је са излагачима разговарао о условима пословања на руском и тржишту ЗНД, изазовима и потенцијалима.

Представници компанија не крију задовољство што и у тешким условима пандемије ковида 19 имају могућност да се, уз подршку ПКС и РАС, представе на престижној светској изложби и склопе нове послове.

Мирјана Николић из ИТН групе истиче да ова компанија већ присутна на руском тржишту планира да прошири понуду.

"Осим смрзнутог воћа намеравамо и да извозимо мармеладе, сокове, пирее, као и остало воће и поврће, а Продеxпо је одлична прилика за то", рекла је Николић. Проширење асортимана на руском тржишту очекују и представници Млекаре Шабац и Имлека.

Милица Јелић, директор развоја нових тржишта у Млекари Шабац, истиче да се ова компанија у Руској Федерацији осећа као код своје куће, јер су њихови производи већ дуже време водећи на руском тржишту у категорији белих сирева и сирних намаза, где у појединим сегментима заузимају и до 25 одсто тржишта.

Невена Јовановић из Имлека рекла је да су на руском тржишту присутни већ осам година, као и да желе да унапреде и подигну сарадњу са партнерима из Русије на виши ниво.

На сајму Продеxпо излажу и компаније Млекара Уб, Падинска Скела, Карнекс Врбас, Индустрија меса Топола, Бачка Топола, Масли, Лесковац, Златиборац, Београд, Мастер Фруитс, Београд, Мамбиком Аграр, Београд, и Мираx Аграр Београд.

Сајам сваке године посети око 70.000 посетилаца из више од 110 земаља.

Ове године на сајму излаже 2.660 излагача из 73 земље света.

Осим Србије, на националним штандовима представљају се и Италија, Шпанија, Турска, Узбекистан, Јерменија, Бразил, Уругвај.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести