Ратари се надају добрим приносима и цени сунцокрета

Жетва сунцокрета, која је спорадично почела пре захлађења, требало би да буде настављена у већем обиму наредних дана, чим се оранице просуше како би комбајни могли да уђу у њиве.
Žetva suncokreta Foto: Dnevnik.rs
Фото: Жетва сунцокрета Фото: Дневник.рс

Ратари очекују да ће у овој жетви имати око две тоне по јутру, што се сматра одличним приносом. Надају се и да ће нови род продати по доброј цени од 60 динара без ПДВ-а.

По речима председника Аграрне коморе Србије Ненада Манића, откупљивачи за нови рад плаћају аконтно 55 динара, што је виша цена у односу на лане, када се ново зрно куповало за 29,5 динара с ПДВ-ом, а када се жетва завршила, добијали неколико динара више по килограму .

– Реално је да нови сунцокрет кошта 60 динара, па претпостављамо да ће толико коштати и када се заврши жетва, пошто је на зелено коштао од 48 до 52 динара – навео је Манић.

Он напомиње да аконтну цену од 55 динара даје преко посредника и откупљивач из Брчког “Бимал”, који је ранијих година увек давао ратарима за ново зрно два до три динара више у односу на домаће трговце сукцокрета.

Подсећамо, “Дневник” је писао да су поједини трговци, чим је на неким њивама у Банату кренула жетва сунцокрета, давали за ново зрно аконтно 44 динара. Ипак, каже Манић, та цена је била ниска, готово смешна јер се ова уљарица и током сазревања могла продати скупље.


За литар зејтина два килограма зрна

Сунцокрета смо овог пролећа посејали на око 215.000 хектара, што је довољно за домаће потребе и да се прода у иностранству. У просеку извеземо 100.000 тона сунцокрета и 150.000 тона уља. У лањској жетви имали смо 660.000 тона сунцокрета с 220.000 хектара. Ако се гледа жетва 2019. године, то је било девет осто мање, али у границама вишегодишњег просека. Иначе, у радњама литар уља кошта од 160 до 185 динара. За литар зејтина треба два килограма зрна сунцокрета.


Пољопривредник Венцел Пејов из Иванова каже да је 55 динара по килограму солидна цена, али да би ратарима било исплативије да килограм зрна кошта 60 динара без ПДВ-а. Наводи и да у Банатском Новом Селу откупљивачи плаћају нови сунцокрет 57 динара аконтно.

– Аренда је скупа, закуп кошта 250 евра по хектару, а у Црепаји траже и 400 евра по хектару за закуп, што је и разлог зашто сунцокрет треба да буде 60 динара.

Пејов спомиње да би та цена одговорали и зато што се не очекује велики род јер у погачи има доста сувих зрна.

– Суша је учинила своје и, по свој прилици, боље ће проћи земљорадници који су сунцукрет сејали на ритском, влажном земљишту него они који су сунцокрет сејали на њивама прве и друге класе – навео је Пејов.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести