Развојне банке да усмере средства у аграрни сектор

ВАШИНГТОН: Америчка министарка финансија Џенет Јелен је најавила да ће извршити притисак на мултилатералне развојне банке да усмере финансијска средства у земље погођене прехрамбеном несигурношћу, изазвану ратом у Украјини.
mmf logo
Фото: Printscreen/MMF

Јеленова је, у говору припремљеним за данашње обраћање члановима Комитета за финансијске услуге Представничког дома, навела да ће затражити од институција, укључујући Светску банку и Афричку развојну банку, да прошире алате за решавање питања прехрамбене безбедности, "укључујући дугорочна улагања у пољопривредну продуктивност и пољопривредну инфраструктуру“, преноси Ројтерс.

Према њеним речима, Међународне финансијске институције, укључујући Међународни монетарни фонд, играће кључну улогу у решавању проблема преливања ефеката украјинског сукоба који повећавају економску рањивост многих земаља погођених и пандемијом ковид-19.

„ММФ, Светска банка и ЕБРД биће, поред билатералних донатора, кључни партнери у обнови Украјине, а такође ће пружити виталну подршку суседним земљама које примају избеглице“, рекла је Јелен.

ММФ је обезбедио 1,4 милијарде долара, а Светска банка 490 милиона долара брзог финансирања за Украјину, у оквиру пакета подршке од 3,0 милијарде долара планираног за наредне месеце. ЕБРД је потврдила иницијални пакет од 2,0 милијарде евра за Украјину.

Јеленова је оценила да ова помоћ даје Украјини фискални простор за исплату плата војницима, лекарима, медицинским сестрама и цивилним државним службеницима, као и за извршавање обавеза по спољном дугу.

Такође је навела да би мултилатералне развојне банке требало да промовишу енергетску ефикасност и капиталне инвестиције како би помогле државама да диверзификују изворе и удаље се од добављача енергије засноване на фосилним горивима, укључујући Русију.

Она је рекла да администрација председника Џоа Бајдена тражи од Конгреса овлашћење да обезбеди финансирање за јачање кредитних средстава ММФ-а за сиромашне и угрожене земље, односно за Труст за смањење сиромаштва и раст и за нови фонд ММФ-а за отпорност и одрживост.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести