РФВ: 2,5 милијарде РСД за финансирање привреде

НОВИ САД: Развојни Фонд Војводине (РФВ) обезбедио је за ову годину 2,5 милијарди динара за финансирање привреде и пољопривредника у Србији.
njiva, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

РФВ је за ову годину припремио и нове конкурсе, поред већ постојећих кредитних линија, па је тако једна кредитна линија намењена инвестицијама у пољопривреди у оквиру ИПАРД програма, а друга развоју туризма. 

Директор фонда Горан Савић објашњава да су конкурсне линије настале пре свега као производ сарадње Развојног фонда и привредника и пољопривредника на терену. 

Развојни фонд Војводине је ове године определио 2,5 милијарди динара за кредитирања привреде и пољопривреде. РФВ иначе има најниже каматне стопе на тржишту и оне се крећу у распону од један до три посто, каже Савић.

Корисници кредита за инвестиције у пољопривреди, у оквиру ИПАРД програма, могу бити сви они који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава, физичка лица, носиоци комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетници, као и привредна друштва и земљорадничке задруге. 

Најтраженији кредити су, каже Савић, за куповину нове опреме и машина, али наводи да РФВ није задовољан прошлогодишњим повлачењем средстава из Фонда када су привредници и пољопривредници добили око милијарду динара.
Највише се користе кредити за куповину пољопривредног земљишта као и дугорочни кредити за инвестиције у пољопривреди, додаје Савић.

Каматне стопе се крећу у распону од једног до три процента на годишњем нивоу у зависности од средства обезбеђења и тога да ли корисници кредита долазе из средина које спадају у категорију развијених или неразвијених општина. 

У РФВ кажу да средство обезбеђења овог кредита може да буде гаранција пословне банке, хипотека првог реда на пољопривредном или грађевинском земљишту, на стамбеној или пословној укњиженој непокретности и залог на новој механизацији. 

Када је конкурсна линија за развој туризма у питању, каматне стопе се крећу од 2 или 3 процента, уколико корисник кредита долази из категорије неразвијене, односно развијене локалне самоуправе. 

Каматне стопе могу бити ниже за један проценат уколико је средство обезбеђења банкарска гаранција, додају у Фонду.

Наглашавају да је у припреми сарадња РФВ са надлежним органима који би субвенционисали наведену каматну стопу на годишњем нивоу, како за привреду тако и пољопривреду.

Фонд је, истичу, обезбедио и кредите намењене за финансирање улагања у туризам и угоститељство, конкретно за изградњу, адаптацију и опремање туристичких објеката, спортско рекреативних и рехабилитационих објеката...

Такође, новац је намењен за обнављање традиционалних сеоских домаћинстава која се баве туризмом, за дизајн, припрему и производњу сувенира. 

Рок враћања кредита за обе кредитне линије је до седам година у оквиру кога је и грејс период који може трајати до 24 месеца. 

За редовне кредитне линије такође су у 2018. обезбеђена средства и расписани нови конкруси и то за дугорочне кредите за пољопривреду, за куповину пољопривредног земљишта, набавку нове механизације као и за обртна средства у пољопривреди. 

Фонд је увео и новину, а то је могућност избора рока за враћања кредита, дужине грејс периода и динамике отплате, а старосна граница пољопривредника у моменту подношења захтева је повећана на 70 година. 

Каматна стопа је за све кредитне линије од 1 до 3 процента у зависности од средства обезбеђења и тога у којој групи развијених општина се налази подносилац захтева, кажу у Фонду.

Сви дугорочни кредити су са роком враћања до седам година, а изузетак је Конкурс за набавку нове механизације где је рок отплате до пет година са фиксном каматном стопом од 1,5 процената на годишњем нивоу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести