РОД ШЕЋЕРНЕ РЕПЕ ЗА БРИГУ Чак половина слатког корена трула

НОВИ САД: Кампања вађења и прераде шећерне репе је у току у свих пет шећерана у Покрајини,казала је за „Дневник” директорка Пословне заједнице за индустријско биље Олга Чуровић.
Secerna_Repa_05-F_Bakic
Фото: Dnevnik.rs

„Почела је крајем августа, прво у фабрици шећера „Бачка” у Врбасу, затим током септембра и у осталима, а резултати кампање су забрињавајући јер има доста трулог рода“, каже Чуровић.

Она подсећа на то да је сетва шећерне репе, због лоших временских прилика, кренула касно.

„Хладно време и кише онемогућили су да сетва почне на време, тако да је до средине априла била обављена једва половина. Премда је каснила, настављена је и крајем априла и почетком маја, тако да је пролетос засејано 48.000 хектара уместо 60.000 до 62.000, колико су били захтеви пољопривредних произвођача да уговарају производњу с фабрикама шећера“, навела је Олга Чуровић.

Неповољно време од почетка сетве шећерне репе до почетка прераде, оштетило је пољопривредне произвођаче ове године до размере елементарне непогоде (Олга Чуровић)

Додала је да је касна сетва, велика влага, а у августу топло, „скувало” шећерну репу, затим је дошла суша, што је умањило овогодишњи род. На теренима под шећерном репом у Банату и Срему појавила се трулеж, због чега се не може нигде искористити, ни као сировина, ни као сточна храна.

По њеним речима, на парцелама пољопривредних произвођача труле репе има од два одсто до више од 50, па је практично неупотребљива и произођачима представља тоталну штету.

„Неповољно време од почетка сетве шећерне репе до почетка прераде оштетило је пољопривредне произвођаче ове године до размере елементарне непогоде, и довело их у ситуацију да трпе ненадокнадиве губитке, што је оправдано изазвало њихово незадовољство“, истакла је Олга Чуровић.


Ни фабрикама није баш најбоље

С друге стране, казала је Олга Чуровић, шећеране, суочене с падом цена шећера, и даље су одржавале откупну цену шећерне репе не угрожавајући пољопривредне произвођаче, све до данас када, и с тако формираном откупном ценом, раде на граници рентабилитета.

„Међутим, ниска цена шећера на тржишту, уз повећане трошкове у кампањи, не само због лоше шећерне репе већ и због раста цене енергената од 22 одсто, доводи и фабрике шећера у губитке, и неизвесну будућност у наредној сезони“, предочила је директорица Пословне заједнице за индустријско биље.


Тако катастрофалном исходу кампање претходила је, нагласила је, и мања откупна цена шећерне репе, као последице драстичног пада цене шећера на свим тржиштима.

„Пољопривредни произвођачи, упознати с лошом ситуацијом на тржишту, све нижом ценом шећера, суочили су се с тиме да у овој години уговарају производњу шећерне репе по цени нижој од лањске, надајући се већим приносима и дигестији, којом би амортизовали нижу откупну цену. Све се то изјаловило због неповољних временских прилика током пролећа и лета“, додала је наша саговорница.

З. Д.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести