Сремци за Немце могу да гаје корнишоне

Од априла прошле године у Сремској Митровици немачка компанија „Карл Кун”, с традицијом дужом од три века, отворила је канцеларију, хладњаче и довезла машине за сортирање корнишона.
Krastavci-kornišoni foto: youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Ових дана је у потрази за пољопривредним произвођачима из Срема који су заинтересовани за производњу краставаца корнишона – шпалир-тип, на површини од пет до десет ари.

У сарадњи с Агенцијом за рурални развој града Сремска Митровица, недавно је за тридесетак митровачких повртара организовано представљање модела сарадње с том компанијом. Немачка компанија „Карл Куне” својим кооперантима, како је за „Дневник” објаснио Коста Ђуровић који ради у њеној канцеларији у Сремској Митровици, нуди подршку агронома и организовање едукације, брошуру с детаљним упутствима за производњу корнишона, помоћ приликом финансирања репроматеријала, свакодневни откуп, плаћање на седмичном нивоу и савете за ђубрење и превентивну заштиту од болести путем СМС службе.

„Заинтересованих има“, каже Ђуровић.“ Корнишони који ми откупљујемо су нови за ово тржиште, па ратари нису довољно упознати с технологијом, али постоје локални сремски фармери који се јављају и заинтересовани су за потписивање уговора с нама. Углавном је реч о мањим површинама – око десет ари.“

Та компанија је током прошле године остварила успешну сарадњу с Казнено-поправним заводом у Сремској Митровици, који је за њу узгајао корнишоне, а по речима нашег саговорника, та сарадња ће бити настављена и ове године.


Посао за 50 људи

Немачка компанија „Карл Куне” закупила је у сремскомитровачкој зони „Језеро” три хектара грађевинског земљишта за канцеларије, хладњаче и простор за машине за сортирање корнишона. Посао ће добити више од 50 људи, чији тачан број зависи од броја коопераната који буду заинтересовани за узгој шпалир-корнишона. 


„Казнено-поправни завод у Сремској Митровици је наш поуздан кооперант и с њим настављамо сарадњу и ове године. Намера наше компаније је да широм Србије имамо кооперанте шпалирске производње корнишона и због тога смо своју понуду проширили на многе локалне самоуправе. У нашу хладњачу у Сремској Митровици смештали би се корнишони из околине, а уколико нађемо кооперанте у другим локалним самоуправама у Србији, за њих ћемо обезбедити машине за сортирање корнишона. Та машина сортира корнишоне у три класе па ће произвођачи производе доносити тамо где је она смештена. Ту ће предавати робу, одмах ће добијати потврду о предатој количини и класи корнишона, а онда ће после седам дана добити новац“, каже Ђуровић.

Иначе, та компанија већ четири године послује у Босни и Херцеговини, а од лане и код нас, с циљем да се производњом баве мања породична газдинства на површинама од пет до десет ари да би у кругу породице могли успешно да обраде засад. Централа компаније је у Хамбургу, а осим фабрика у Немачкој, производне погоне имају у Француској, Турској и Пољској.

        Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести