Свилајнац: Трихинелоза у месу домаће свиње

СВИЛАЈНАЦ: У лабораторији Ветринарске амбуланте “Пчелица” у Свилајнцу, у узорку меса домаће свиње откривена је трихинелоза, а месо је послато на уништење у Кафилерију у Ћуприји, изјавио је ветеринар др Владан Рајковић.
svinja pixabay
Фото: pixabay.com

Свиња тешка 250 килограма потиче из села Грабовца, а заклана је у уторак после подне, прецизирао је Рајковић.

Ове године, на подручју Поморавског округа, ово је пети случај трихинелозе код домаћих и двиљих свиња, други код домаћих, речено је у Специјалистичком ветеринарском институту за Шумадију и Поморавље у Јагодини.

Ове године је, такође на подручју Свилајнца, заклана свиња оболела од трихинелозе, али је купљена на подручју Браничевског округа и месо је уништено.

Први случај трихинелоза на подручју Поморавског округа је откривен 19. октобра.

Директор Ветеринарског института др Зоран Рашић, изјавио је недавно да “трихинелозе има на овом подручју, и не би се требало шалити, ради се о тешкој болести која може бити фатална”.

Месо пре конзумирања “треба обавезно прегледати”, а осим у Институту који има лабаораторију с међународним сертификатима и у којој се од ове године примењује “сигурнија вештачка дигестивна метода”, лабораторије и стручњаке имају и све ветеринаске амбуланте на терену, објаснио је Рашић.

Рашић је истакао да се код трихинелозне свиње “не примећује да је болесна, изгледа сасвим нормално, нормално једе, напредује, када се закоље нема никаквих видљивих знакова болести”.

Зато месо треба обавезно да се прегледа, ово је време свинокоља, кољу се и прасци за славе и празнике, додао је он.
Ветеринари истичу да се од једне трихинелозне свиње од око 100 килограма може инфицирати 200 људи, па и више, ако је број ларви трихинеле у граму меса велик.

У једном граму меса може да се нађе 500 до 1.000 ларви а човек се зарази и оболи од само једног парчета меса или кобасице. 

Што је већи број унетих ларви, клиничка слика је тежа, кажу ветеринари.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести