У одгајивачки програм у сточарству Покрајина уложила 215 милиона РСД

НОВИ САД: Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић уручили су 194 уговора у вредности од 50 милиона динара за одгајивачки програм у АП Војводини у 2019. години.
m
Фото: vojvodina.gov.rs

Милићевић је нагласио да је у протекле три и по године у одгајивачки програм уложено 215 милиона динара, што говори о опредељењу Покрајинске владе и ресорног секретаријата да се сточарство подигне на виши ниво, а тиме и пољопривреда у целини.

Он је истакао да је сточарство важна карика у укупној пољопривредној производњи.

Подаци кажу да у укупном производу који се ствара у пољопривреди у нашој земљи сточарство учествује са око 30 одсто, док је у развијеним земљама Европе и света тај удео изнад 50 одсто. Ми желимо да достигнемо тај ниво, и због тога нам је потребан квалитет у сточарству и генетика која ће обезбедити ефикасност производње, казао је Милићевић.

Потпредседник Покрајинске владе је нагласио да ће у буџету за 2020. годину пољопривреда имати значајно место.

Обезбедићемо континуитет у финансирању пољопривреде и у реализацији подстицајних мера које су видљиво допринеле унапређењу аграра у нашој покрајини, рекао је Милићевић.

Радојевић је навео да је од укупног износа субвенција за одгајивачки програм у говедарству, свињарству, овчарству и козарству, живинарству, код копитара и у пчеларству издвојено 46 милиона динара, док је за послове контроле спровођења програма опредељено четири милиона динара.

Фото: vojvodina.gov.rs

У спровођењу одгајивачког програма као императив се намеће чињеница да мора да се повећа продуктивост домаћих животиња и расни састав, јер само на тај начин можемо очекивати унапређење сточарства и његово веће учешће у укупној пољопривредној производњи, рекао је Радојевић.

Он је подсетио на то да се у циљу унапређења сточарства у Војводини улаже у савремено опремање сточарских фарми, затим у капацитете за прераду меса и млека. Директне субвенције намењене су и пољопривредницима млађим од 40 година, који су највише заинтересовани управо за сточарство.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести