У Руском Крстуру почиње берба паприке

Повртари из Руског Крстура и подручја општине Кула од наредне седмице почеће да беру црвену паприку “слоново уво” од које се најчешће прави ајвар.
paprika
Фото: pixabay.com

Пре бербе у Крстуру ће данас бити одржана привредна и туристичка манифестација “Дани крстурске паприке” после које, по традицији, пољопривредна газдинства започињу овогодишње убирање плодова.

Руски Крстур одавно је познат по узгоју црвене паприке па у селу има десетак откупних места где повртари род доносе на продају, а купци долазе и великим камионима паприку односе широм Србије, али и у околне земље.

- Под паприком је ове године око 500 хектара, на 95 посто њива је “ајваруша”, а на осталим површинама бабура и парадајз-паприка – навела је за “Дневник” председница Удружења произвођача паприке Душица Орос.-Може се рећи да се паприка, осим у Крстуру, све више гаји и у околним местима, али и даље у атару Крстура има највише површина где је посејана паприка.

Колико ће род бити тежак, односно колико ће бити паприке по хектару, председница Удружења произвођача паприке није могла да каже јер се за то мора сачекати да крене берба.

– Као и сваке године, биће паприке и прве и друге класе, али које ће бити више, знаћемо када почне берба. Знамо да сви повртари нису могли паприку да сачувају од врућине јер нису имали постављене мреже за засену. То је и разлог што је на многим поседима паприка изгорела од сунца и има флеке па ће се продавати по нижој цени - каже Душица Орос.

Сада се још не може рећи ни колико ће на велико коштати килограм паприке прве класе јер то зависи од потражње, али наша саговорница истиче да цена не би смела да буде нижа од 120 динара.

У Руском Крстуру данас ће бити одржана привредна и туристичка манифестација „Дани крстурске паприке” после које, по традицији, пољопривредна газдинства започињу овогодишње убирање плодова

– Трошкови производње знатно су већи него прошле године. Колико су они виши говори и то што има повртара који су лане имали паприке на четири хектара, ове године су посејали на дупло мањој површини, а више новца су уложили него лањске сетве – нагласила је Душица Орос.


Сатница 350 динара

Што се тиче радне снаге, Душица Орос каже да се јављају групе сезонаца од ранијих година, али да има понуда и да се ангажују држављани из других, нама далеких земаља, Непала и Авганистана.

- Ако не буде било довољно домаће радне снаге, упослићемо и раднике из иностранства. Сезонци на овом послу могу зарадити 350 динара по радном сату - казала је Душица Орос.


Повртар из Руског Крстура Влада Боћанец има под паприком јутро и по. Он није оптимиста у погледу квалитета рода и сматра да ће имати свега 20 до 30 одсто “ајваруше” прве класе.

- Паприка је топлољубиво поврће и добро се носи с температурама до 32 степена, али када дневне температуре пређу тај подељак на скали, паприка почне да гори па трагови од ожеготина остају на њој и такав род се не може продати као прва класа – казао је Боћанец. - Зато се надам да ће друга класа бити бар 50 динара килограм јер бих с том ценом исплатио трошкове производње и нешто и зарадио.

         З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести