Ускоро капитални послови у пољопривреди с Индијом, Кином...

ДУБАИ: На Светској изложби Експо Дубаи, у оквиру тематске недеље посвећној пољопривреди и прехрани, разговараће се и о склапању великих послова за извоз наших производа у Индију, Кину и Египат, рекао је Танјугу Горан Ђаковић из Министарства пољопривреде.
Žito Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Он је, поводом доласка најбројније привредне делегације Србије из тог сектора на Експо изложбу у Дубајиу, рекао да је то и логично, с обзиром да је извоз српске пољопривреде у 2021. био вредан чак пет милијарди долара.

На питање да ли очекује склапање капиталних послова на Експо изложби, каже да је то могуће, јер су у току разговори са великом компанијом из Индије која би требало да дође на наасе тржисте, као и партнерима из Кине када је реч о српском кукурузу.

Треба Кинези да раде прераду више од пола милиона тона кукурза и то ће бити инвестиција која је вреднија од 250 милиона евра, а запослиће и више од 1.000 радника. То је заиста озбљна компанија са којом разговарамо. Надамо се да би та инвестиција требало да се деси ове године, односно да започне конкретан посао на реализацији, рекао је Ђаковић.

Додаје да су у току неки договори на техничком нивоу који ће разрешити све дилеме око тог посла.

Када је реч о Индији, ту постоје преговори о извозу нашег воћа, рекао је он и навео да би и Египћани требало да дођу на наше тржиште и да су заинтересовани и за српско жито и воће.

Тема је жито, а надам се да ћемо ускоро да извозимо и јабуке у Египат и да ће већ од наредне сезоне то тржиште бити доступно пољопривредницима из Србије. Ми смо већ уговорили састанке делегације Министарства пољопривреде на Експу, казао је Ђаковић и додао да треба да се постигне договор и око сертификације и неких административних процедура.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести