Увоз довео до пада цена живе ваге товљеника

У првих седам месеци ове године Србија је, према речима Ненада Будимовића, секретара Удружења за сточарство Привредне коморе Србије, увезла 30 одсто више свињског меса него у истом периоду прошле године.
meso-nkarlic
Фото: Dnevnik.rs

Разлог је у томе, оцењује Будимовић, што су цене код нас веће него у земљама Европске уније.

„Код нас је много виша цена по килограму живих товљеника од 210 до 22 динара по килограму, а у ЕЗ око 1,43 евра за килограм.Сада су цене по килограму живих товљеника и код нас пале, па се очекује и да ће увоз меса бити мањи“, оценио је Будимовић.

Но, цена живе ваге товљеника код нас већ више од два месеца пада, па се тако сада креће у просеку око 140 динара по килограму. Према подацима са сточних пијаца прошле недеље товљеници у околини Новог Сада продавали су се по цени од 150 динара по килограму. Толика цена била је и у Суботици, док је у Сремској Митровици и Сомбору била за десетак динара нижа. Такође и према Националном извештају СТИПС базе цене товљеника прошле недеље биле су између 140 и 150 динара по килограму, мада има места у Војводини где су оне биле за десет-двадесет динара више.


Потребана стабилност

„Не смањујем тов јер имам своју храну и своје легло , па и не рачунам колико би ме то коштало када би морао да купујем. Имам добру сарадњу са “ Митросом” којем испоручујем топле полутке под 180 динара по килограму“, каже Живорад Живковић.

„Ипак, сви сточари у Срему и Мачви знају и траже од државе да  им омогући да се баве товом, а стабилне производње нема без стабилних цена. Овакво “шетање” цена живе ваге свакако не доприноси стабилној производњи и тешко да ће је бити док се коначно не одлучи шта се од това домаћих сточара жели и могу ли се обезбедити услови у којем они неће из године у годину доживљавати исту судбини и бити у неизвесности када ће жива вага бити на цени па ће имати позитивну рачуницу или ће, као сада, радити да би били “на позитивној нули”. Дакле, имамо свиње, знамо и хоћемо да их товимо, али други треба да обезбеде стабилне цене.“


Очигледно је ниска цена живе ваге товљеника, а и знатно увећан увоз из Европе, допринео и да килограм свињског меса у маркетима и месарама у Војводини падне за 50 и више динара. Тако је сада у већини месара цена килограма свињског бута око 450 динара, мада се у неким од продавница може наћи и јефтиније. Јефтинији је и каре и врат , па у појединим маркетима и месарама може да се купи и испод 400 динара.

Пре месец дана започео је пад цене живе ваге свиња у Војводини али њега није пратило смањење цена у месницама и продавницама, али су последњих десетак дана повећан увоз свежег свињског меса и дешавања на домаћем тржишту почели да осећају и купци, који сада за куповину ове врсте меса морају да издвоје мање новца, па им је самим тим доступније.

Но, домаћи сточари нису задовољни подацима да је увоз свињског меса све веће, јер тврде да то утиче да цена живе ваге пада, а при том су сложни у оцени да је домаће свињско месо квалитетније од увозног. Фармер Живорад Живковић из Кузмина, члан Удружења одгајивача свиња “Граничар”, истиче за “Дневник” да би било најлогичније да “прво поједемо домаће, па онда купујемо туђе”, али да се очигледно о томе на националном нивоу другачије размишља.

„Прошле недеље је цена товљеника била свега 135 динара по килограму, после неколико дана порасла је на 160, а сада је пала на 140 динара . Може се рећи да се последње две недеље креће између 135 и 177 динара по килограму, а зашто је то тако тешко је објаснити. Једноставно, нема никакве логике за толико “шетање” цена, јер је понуда стално иста , нема повећаног броја товљеника. Нама сточарима је јасно да када расте увоз цена неминовно пада , а на нама је да видимо где смо и да ли се у оно што се дешава на домаћем тржишту можемо уклопити“, објашњава Живковић.

Наш саговорник истиче да је тренутно цена кукуруза 20 динара по килограму и да се оном сточару који мора да га купује како би уранио свиње  садашња цена свакако не исплати. Међутим, како каже, већина сточара у Срему и Мачви има своју храну односно пуне чардаке и наставила је са товом, али им свакако постојећа цена живе ваге не доноси зараду.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести