Уз помоћ Покрајине нови трактор за Институт за низијско шумарство

НОВИ САД: Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство суфинансирао је са близу 1,8 милиона динара набавку трактора Беларус МТЗ - 820 за потребе Института за низијско шумарство и животну средину из Новог Сада, чијој испоруци су присуствовали ресорни секретар др Вук Радојевић и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.
r
Фото: vojvodina.gov.rs

Честитајући руководству и запосленима у овој установи која, како је Радојевић истакао послује на завидном нивоу, он је подсетио да укупна вредност ове значајне инвестиције износи преко 2,6 милиона динара, у чему је учешће ресорног секретаријата скоро 70 одсто, док су остатак од 31 одсто сопствена средстава Института.

Куповина трактора реализована је путем конкурса Секретаријата у оквиру Годишњег програма коришћења средстава из Буџетског фонда за шуме АП Војводине.

Од формирања ове Покрајинске владе поново је уведена мера расадничке производње, и управо кроз ту меру данас успешно реализујемо набавку новог трактора за Институт за низијско шумарство и животну средину. Поносан сам на ову меру, јер смо за три године успели да допринесемо подизању капацитета и потенцијала, генерално, када је реч о расадничкој производњи на територији АП Војводине, истакао је др Радојевић, након уручивања кључева за нови трактор директору Инститита проф. др Саши Орловићу.

Радојевић је овом приликом рекао и да је у Институт за низијско шумарство, за ове три године, уложено око 12 милиона динара. Путем мере за унапређивање расадничке производње у Институт је уложено око 3,2 милиона динара, као и кроз меру за изградњу шумских путева у оквиру које је опредељено близу девет милиона динара из покрајинског буџета.

Радојевић је на крају додао да је уверен да ће набавка новог трактора значајно допинети подизању квалитета рада самог Института, како у научноистраживачком тако и у практичном делу рада, на терену. Он је навео да очекује да ова сарадња и у наредној години буде успешно настављена, као и могућност да заједничким средствима буде реализована набавка неопходне нове опреме за унепређивање рада ове научне установе.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић је истакао да је Покрајинска влада концептуално усмерена на пројекте.

Управо у оквиру данашњег пројекта, где Институт учествује са трећином средстава, најбоље се очитује оријентација да наука и привреда иду „руку под руку“. Ми ћемо бити ту, не зато што сваке године опредељујемо четири милиона динара за капиталне инвестиције, већ пре свега због дубоког уверења да наука која је нашла своју примену данас у националним парковима и јавним предузећима, јесте од велике помоћи и нашим локалним самоуправама, истакао је проф. др Милошевић и указао на простор од 150 хиљада хектара који треба да пошумимо, како би стигли до 13 или 14 одсто пошумљености у Војводини.Он је навео да је реализација оваквих пројеката могућа управо кроз заједничко окупљање око њихове реализације. То је начин да добијемо бољи амбијент за будуће генерације, и како је проф. др Милошевић још истакао, данашњи чин је само један подстицај у оквиру делатности која има огроман потенцијал у области привреде, као и другим областима живота.

Директор Инститита за низијско шумарство и животну средину, проф. др Саша Орловић се захвалио Покрајинској влади и Покрајинском секретаријату за пољопривреду на уложеним средствима за набавку трактора.

Фото: vojvodina.gov.rs

Уложили смо и значајан део својих средстава и очекујемо да ће то у великој мери да унапреди расадничку производњу. Пошумљавање је неопходно и у што већој мери, и то је једино могуће ако произведемо квалитетан садни материјал, као и уз примену савремене механизације, рекао је проф. др Орловић. Он је изнео уверење да ће сарадња са ресорним секретаријатом у оквиру пројеката пошумљавања у војвођанским општинама, такође бити успешно реализована. Очекивања су да општине нуде што више земљишта за пошумљавање пошто је Покрајински секретаријат за пољопривреду, како је проф. др Орлић изнео, обезбедио финансијска средства за њихову реализацију у циљу повећања површина под шумама.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести