Вук Радојевић у Копенхагену о органској производњи

НОВИ САД: Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, борави у Копенхагену, поводом учешћа у реализацијипројекта јавно - приватног дијалога у областима органске производње и пчеларства, где је на ове теме разговарао и с представницима Министарства за животну средину и храну Данске - Данске пољопривредне агенције.
vuk radojevic kopenhagen
Фото: vojvodina.gov.rs

Радојевић је данске колеге упознао с израдом квалитетнијег и напреднијег плана развоја органске производње на територији Војводине. 

Он је указао да се унапређење програма Покрајинске владе за подстицај органске пољопривредне производње очитује на начин да боље рефлектују специфичне потребе и развојни потенцијал у овој области.

У оквиру првог дела ове стручне посете, Радојевић је обишао и огледно имање Stengaarden фарме, која је представила своју органску производњу.

Циљ посете Данској је, наводи се у саопштењу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, упознавање с најбољим међународним праксама у областима органске производње и пчеларства. Оваква могућност је остварена у оквиру заједничких састанака и тематских презентација са представницима Данског савета за пољопривреду и храну, који је представио главни саветник Мајкл Хелер. 

Упознавање с органском производњом у Данској, која је уложила значајна средства како би своју пољопривреду преусмерила с конвенционалних на органске методе, настављено је састанком с Пер Колстером, председником удружења компанија Органска Данска, коју чини више од 200 компанија. 

Значајна искуства у областима квалитета, сигурности  и јединственог данског начина сарадње, представио је Food Nation. Радојевић је у разговору с представници овог данског кластера хране, посебну пажњу посветио темама конкурентности и одрживости органске производње, те значају еколошких стандарда и иновативности у производњи еко производа.  

Пројекат јавно - приватног дијалога у областима органске производње и заштите пчела, спроводи Национална агенција за локални економски развој(НАЛЕД) и намењен је члановима радне групе за унапређење система у поменутим областима. Пројекат се одвија у сарадњи с Републичким секретаријатом за јавне политике Владе Републике Србије, уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

Радојевић овом приликом се састао и с амбасадорком Републике Србије у Данској Јасмином Митровић Марић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести