Велико интересовање пољопривредника за конкурс "50:40:10"

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде пре нешто мање од месец дана расписало је први од три конкурса које ће финансирати у сарадњи са Светском банком, а до сада је на конкурс за који још два дана могу да се пријаве воћари, виноградари, повртари и произвођачи цвећа пристигло скоро 1000 пријава.
Pet plastenika u punoj funkciji, i u njima se gaji povrće
Фото: Dnevnik.rs

Упркос првобитном мишљењу да је тешко попунити захтев, пољопривредници су ипак успели да брзо савладају ову "препреку" и у највећем броју су правилно попунили захтеве, саопштило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

У томе су им помагале Саветодавне службе, које такође финансира Министарство пољопривреде, али и консултантске куће чији трошкови рада ће такође бити признати за финансирање пројеката које предлажу произвођачи.

Према досадашњој анализи поднетих захтева, највише заинтересованих има повртара, а затим воћара.

У наредним корацима биће процењено ко испуњава услове за даље и такви пројекти пољопривредника биће оцењени на основу предложених бизнис планова.

Највише ће се финансирати пројекти који унапређују рад газдинства, еколошки су прихватљиви и доносе највећу корист произвођачима.

Приоритет, како је и раније речено, имаће жене и млади, чланови задруга и пољопривредници из мање развијених општина, саопштило је министарство.

Наредни позив очекује се већ у јулу и он ће важити за сточаре, док ће ратари моћи да се пријаве у септембру.

Предвиђено је да се за ове намене утроши 20 милиона евра, а на конкурс могу да се пријаве мањи и произвођачи са средњом величином поседа који нису у могућности за конкуришу за ИПАРД средства.

Конкурс који је у јавности заживео под називом 50:40:10 је заправо тако осмишљен да пољопривредник добија унапред одобрена средства на основу пројекта и то тако да пола средстава добија бесповратно, за 40 посто финансира се из кредита банке у којој пољопривредник има рачун регистрованог газдинства и под условима те банке, а само 10 посто треба да има личног учешћа.

Прве исплате новца очекују се у октобру и то воћарима, виноградарима, повртарима и произвођачима цвећа који су први и подносили захтеве док ће остали новац добијати до краја године.

Уколико се настави тренд укидања мера у вези са актуелном пандемијом, представници Министарства ће и на терену бити више у директном контакту са пољопривредницима, тако што ће се организовати предавања и указивати на начин како да се остваре подстицаји на конкурсима.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести