Захуктава се жетва пшенице: Жетеоци на њивама, цена се још не зна

НОВИ САД: Жетва пшенице полако се захуктава и по свој прилици током викенда и наредне седмице њиве ће бити пуне жетелаца, под условом да им киша не поквари планове.
y
Фото: ifvcns.rs

Овогодишњи род увелико се скида у општини Житиште, али и у другим деловима Баната, а за Банаћанима ће кренути и ратари у другим подручјима земље. Јуче је почела жетва и на огледним пољима Института за ратарство и повртарсто Нови Сад, који је годинама уназад био весник најважнијег посла у години.

У околини Зрењанина жетва је у току, а приноси су шаролики.

- Принос се креће од 3,3 тоне по јутру, па до 3,9 тона – казао је пољпривредник Драган Клеут, напомињући да ће се тачно знати колики је принос по јутру тек када се усев сасвим скине. – Род је солидан, премда смо очекивали да буде бољи јер су временске прилике у првој половини године биле готово идеалне за пшеницу. Међутим, због великих врућина протекле две седмице, умањен је род, па је принос мањи и за више стотина килограма по јутру. Јако сунце спржило је род, зрно је ситније и смежурано.

И у околини Ковина жетва је почела, а приносу су од шест до седам тона по хектару. Ратари углавном ново жито носе код откупљивача, премда још не знају цену новог зрна.

– Ниједан трговац житом још није истакао по којој цени прима нови род и то је оно што нам ствара извесну несигурност – казао је Јадран Анђелковић. - Ипак, надамо се да ће цена пшенице бити добра јер није посејана у обиму као раније. На више откупних места нема ни велике гужве као што је то знало да буде протеклих година. Будући да је пшеница током године имала добру цену, очекујемо да ће и за нови род бити тако, а реално је да килограм зрна из ове жетве кошта 27 динара без ПДВ.

У Кисачу и око Новог Сада жетва би могла да крене за два до три дана. Влажност зрна у тамошњим атарима је 18 процената, а зрно је идеално за складиштење када је проценат влаге од 12 до 13 – казао је пољопривредник из Кисача Владимир Франциста. – Уколико темепратура ваздуха буде као ових дана и буде ветра, зрно ће се брзо просушити и већ од сутра или у понедељак моћи ће да почне жетва.


Велике залихе пшенице

Пшеница је јесенас посејана на 595.000 хектара, што је за 20.000 хектара више него прошле сетве.

Очекивања Пословног удружења “Жита Србије” су да ће ове године приноси по хектару бити од 4,5 до пет тона по хектару и да ћемо добити најмање 2,7 милиона тона пшенице.

У жетву улазимо, према подацима “Жита Србије”, са залихама рода од прошле жетве од 500.000 тона, док је Републички завод за статистику пре неколико дана објавио да је на лагеру остало чак 750.000 тона непродате пшенице.


Ратар с Ченеја Светозар Мургашки каже да су поједини земљорадници кренули да жању, али су прекинули вршидбу баш због влажности зрна јер се не исплати скидати род који ће ићи на сушење, због трошкова који тада настају. Мургашки напомиње и да не очекује велике приносе јер је сунце ове године раније стигло, па је велика топлота у ово доба године пшеници нанела штету.

- Прошле године добио сам пет тона по јутру, а ове не очекујем ни четири тоне – казао је Мургашки, наводећи да би земљорадницима годило када би нови род коштао 30 динара без ПДВ.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести