Жетва пшенице: Пуњење силоса по аконтној цени од 17 динара

Једна од водећих житомлинских компанија у Србији сенћански АД “Житопромет-млин” је пријем пшенице  отпочео 27.јуна и са захуктавањем жетве сада се већ интензивно у пуном капацитету преузима хлебно зрно јер се дневно преузима око 3.400 тона.
М. Митровић /Преузимање пшенице у силосима „Житопромет-млина” у Сенти
Фото: М. Митровић /Преузимање пшенице у силосима „Житопромет-млина” у Сенти

Председник Одбора директора “Житопромет-млина” Предраг Ђуровић изјавио је да је до 1.јула у силосе већ смештено 6.000 тона и да се континуирано врши пријем на свим откупним местима у силосима у самој фабрици и на обали Тисе у Сенти и силосима у Новом Кнежевцу и Ђали. Највећа непознаница је откупна цена, тако да се силоси пуне по утврђеној аконтној цени овог прерађивача. 

- На основу првих показатеља је да ће квалитет пшенице овогодишњег рода бити бољи него из лањске жетве и надамо се да ће то остати, уколико киша не поквари квалитет. Ако нас време послужи и не буде значајнијих падавина жетву ћемо завршити у наредних недељу дана, што би било изванредно с обзиром да смо прошлу обављали 40 дана у ненормалним условима великих падавина, пораста корова и гљивичних обољења, па су нас из тога целе године пратили проблеми да од такве сировине направимо квалитетне производе - указује Ђуровић.

Фото: М. Митровић /Преузимање пшенице у силосима „Житопромет-млина” у Сенти

Очекивања у “Житопромет-млину” су да се из ове жетве откупи 65.000 до 70.000 тона пшенице, што би према речима Ђуровића задовољило потребе прерађивачких капацитете компаније.

Ђуровић је додао да је сенћанска компанија пре свега заинтересована да преузме неопходну количину пшенице у своје силосе, указујући да се за 23 жетве колико је у “Житопромет-млину” није се десило да ниједан произвођач касније током године изнесе пшеницу из њиховог силоса да би је продао неком другом.

- Пшеница коју преузмемо у силосе у време жетве, пре или касније буде наша и буде плаћена, па очекујем да посао тако одрадимо и из ове жетве. Процена је да ћемо обезбедити довољно сировина да несметано радимо током целе године - каже Ђуровић.


Продаја кад је новац потребан

- Без обзира што су први показатељи да су приноси мањи него ранијих година, очекујем да ћемо остварити откуп потребних количина пшенице, јер сам сигуран да имамо потенцијал за то и са том количином пшенице, коју ћемо примити у наше силосе, обезбедили би све неопходне сировине за целу годину до наредне жетве, што нам је и приоритет. Колико ће те пшенице бити купљено у самој жетви, а колико накнадно у нарендом периоду, нас толико не оптерећује, пошто годинама функционишемо тако да наши произвођачи своју робу чувају у нашим силосима и продају је када им је новац потребан или када процене да су најбољи услови и цена која се формира на основу берзанских кретања - објашњава Ђуровић.


Иако убирање летине одмиче цена пшенице из овогодишњег рода још није формирана, а према очекивањима Предрага Ђуровића формираће се у току жетве у зависности од понуде и потражње за хлебним зрном.

- Ми смо у овом тренутку изашли са аконтационом ценом која за пољопривредне произвођаче износи 17 динара за килограм заједно са ПДВ-ом, док је за правна лица 16 динара плус ПДВ, а коначна цена ће се утврдити наредних дана. Рачунајући да су неким произвођачима паре одмах неопходне определили смо се за ову аконтациону цену и свако ко жели биће одмах исплаћен, а крајња цена ће се формирати код коначног обрачуна, како тржиште буде налагало, па ћемо имати коначну слику - напомиње Ђуровић.

Текст и фото: М. Митровић 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести