Реституција: Највише њива враћено у Бачкој Тополи и Бечеју

Према последњим подацима Агенције за реституцију, бившим власницима или њиховим правним наследницима до сада је враћен 6.641 објекат, од чега 4.614 локала, 980 станова и 1.047 зграда.
Njive_02-F.Bakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Враћено је 370 хектара неизграђеног грађевинског земљишта као и 5.544 хектара шума. До 22. априла ове године враћено је 48.124 хектара ораница.

Од укупног броја захтева који су у законском року поднети Агенцији за реституцију за враћање одузете имовине после Другог светског рата, из Војводине је стигло око 29.000.  Директорка подручне јединице Агенције за реституцију у Новом Саду Јасна Селаковић каже за “Дневник” да је од око 29.000 захтева за враћање одузете имовине, односно обештећења која су у надлежности ове подручјне јединице, решено око 11.500 захтева.

Прва решења о враћању имовине у натури донета су 2012. године, а Агенцији за реституцију поднето је око 10.000 захтева за пољопривредно земљиште. У захтевима се потраживало око 100.000 хектара одузетих њива након Другог светског рата, а већи део пољопривредног земљишта налази се у Војводини. Наша саговорника наглашава да је до сада највише пољопривредног земљишта у Војводини враћено у Бачкој Тополи – 4.575  хектара, затим у Бечеју – 4.384 хектара, Србобрану – 3.389 хектара, Сенти – 2.165 хектара и Новом Кнежевцу – 2.073 хектара.

Агенцији за реституцију захтеве за враћање одузете имовине поднели су наследници некада угледних војвођанских властелина, а по речима Јасне Селаковић, нека решења о враћању њива су већ донета, а о некима је поступак у току.

– Агенцији за реституцију поднели су захтеве наследници некада угледних војвођанских породица Лелбах, Војнић и Фернбах. У предметима Лелбах подносиоцима захтева враћено је пољопривредно земљиште од око 550 хектара на територији општине Бачка Топола – каже наша саговорница. – Када је реч о породици Војнић, подносиоцима захтева је до сада враћано око 530 хектара у катастарским општинама Мали Београд и Бајша, такође у општини Бачка Топола. У два предмета у којима је подносилац захтева законски наследник породице Фернбах примљени су у Агенцију за реституцију налази вештака, одржане су усмене расправе и треба да се врати око 370 хектара пољопривредног земљишта у катастарској општини Горња Рогатица.


Прва рата обвезница 2021. године

Имовина која бившим власницима или њиховим наследницима не може да се врати у натури биће обештећена државним обвезницама. Према последњим изменама Закона о враћању одузете имовине, прва рата државних обвезница требало би да им стигне 15. децембра 2021. године, с тим што би аконтација од десет одсто утврђеног износа за обештећење била уплаћена 15. децембра наредне године. Држава је за то издвојила две милијарде евра, а појединачно се највише може добити 500.000 евра, без обзира на то о коликој одузетој имовини је реч.


Директорка подручне јединице Агенције за реституцију у Новом Саду Јасна Селаковић указује да су, у складу са Законом о враћању одузете имовине и обештећењу, до сада аустријским држављанима враћени 13 пословних простора, два стана и три зграде, што чини 18 објеката, укупне површине 2.440 метара квадратних. Такође, Агенција за реституцију је бившим власницима и законским наследницима из ове државе вратила и 891 квадратни метар неизграђеног градског грађевинског земљишта, 533 хектара пољопривредног и 0,25 хектара шума и шумског земљишта.

– Агенција за реституцију је, у складу са Законом о враћању одузете имовине и обештећења, немачким држављанима до сада вратила 29 пословних простора, три стана и девет зграда, укупно 40 објеката, површине 2.230 квадратних метара. Враћено им је и 187 метара квадратних неизграђеног градског грађевинског земљишта, 601 хектар њива као и 2,1 хектар шума – закључила је Јасна Селаковић.

 Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести