Ускоро нова решења пореза на имовину

Власнике непокретности средином маја чека плаћање друге овогодишње рате пореза на имовину. Већина градова и општина још није донела решења за 2017. годину, тако да и мајску рату треба плаћати аконтативно према прошлогодишњем решењу. Реч је о обавези која износи четвртину укупне суме разрезаног пореза из 2016. године, а прву су обвезници били дужни да плате средином фебруара.
Ilustracija/Dnevnik foto/ R.Hadžić
Фото: Дневник (Р.Хаџић)

Уколико то нису учинили, најбоље је да пожуре с уплатом јер затезна камата износи 14 одсто годишње на неплаћене обавезе, а то је скупље од свих банкарских стопа. Осим тога, могу бити и новчано кажњени с 5.000 динара, и то за сваки квартал за који се обавеза не измири.

Већ је уобичајена пракса да општине решења издају почетком лета па треба очекивати да ће и за 2017. годину већини власника у Војводини решења стићи тек пред уплату треће рате, 15. августа. Наравно, има и изузетака.

Када се доносе параметри за разрез тог пореза, општинске пореске администрације имају у виду цене квадратног метра некретнине и промет некретнина из претходне године. С те стране обвезници могу бити прилично мирни јер су ти износи лане углавном мировали или су чак цене пале, посебно у сеоским срединама.

Благодети пада, извесно је, на лето ће осетити власници кућа у сеоским срединама у околини Зрењанина.


Ко плаћа двоструко
Уколико упореде решења, многи власници станова, посебно у зградама исте квадратуре, могу бити изненађени разликама у сумама. Места изнеђању не мора бити. Власници кућа и станова  који у њима живе имају олакшицу, односно порез им се умањује 50 одсто. За оне чија је адреса на другом месту то не важи. Они морају да плате пун порез.

„Већ смо одштампали уплатнице с износима које обвезници дугују и оне ће ових дана стићи на кућне адресе“, каже шефица пореске адмнистрације у граду на Бегеју Николина Шерфезе. „Решења ће стићи на лето, а великих промена у износима у односу на 2016. годину неће бити. Изузетак су куће у сеоским срединама, где су цене квадрата драстично пале. Рецимо, у четвртој зони цена квадрата је лане била 12.237 динара, а годину пре 21.544. Аконтације се плаћају према прошлогодишњем решњу па ће трошови за две последње овогодишње рате за власнике тих кућа бити знатно нижи“.

Уплатнице ускоро могу очекивати и власници некретнина из Кањиже. Решења ће, већ по уходаном поступку, стићи почетком месеца, а измена у износима готово да и неће бити јер то показују цене из уговора о купопродају некретнина.

У Пландишту ће обвезници добити и решења и уплатнице.

„Разлике у сумама које су разрезане ове и прошле године нема“, објашњава први човек пореске адмнистрације Александар Савков.

„Власници станова и кућа се мање жале на суме пореза који треба да плате, а много више на чињеницу да све куће, станови, викендице нису у евиденцији локалних пореских администрација па су ти власници практично ослобођени пореза. То је, истина, у Војводини мањи проблем“.

Швајцарска канцеларија за развој и сарадњу у Србији баш порез на имовину има у виду код акције помоћи за коју је планирано издвајање 5,5 милиона евра. Помоћ ће за освежавање базе података моћи да користи 40 општина, а неће бити доступна оним локалним самоуправама које су већ користиле сличне програме и новац, а све оне биле су с југа Србије.

        Д. Вујошевић  

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести