Виноградари обећавају врхунске приносе и квалитет грожђа

ЈАГОДИНА: Виногради Поморавља, Ресаве и Левча ове године су веома добро родили и обећавају врхунске приносе, квалитет грожђа и вина, оценили су данас виноградари и стручњаци за вино и винограде у изјави за Тањуг.
grozdje berba
Фото: Tanjug (Dušan Aničić)

С дугом традицијом, у последње време виноградари, уз интернационалне сорте све су више окренути аутохтоним сортама, виногради се шире, обнављају стари и подижу нови и граде савремене винарије, од којих су многе у самим виноградима, а ту им у сусрет излази и држава кроз разне субвенције, наводе произвођачи.

Предњачи Левач, где су се људи виноградарство бавили и 1555. године, а прве произведене примерке количине вина носили су кнезу Лазару у Крушевац на пробу. У овом крају, чије је администартивно сердиште Рековац, на невеликом простору, успешно ради пет винарија и подрума.

"Јагодинско виногорје је јединствено у Србији јужно од Београда, када је у питању изградња винарија са савременом технологијом, а на раздаљин од седам, осам километар саграђене су три", изјавио је Тањугу стручни сарадник за воћарство и виноградарство Пољопривредне стручне саветодавне службе за Поморавски округ у Јагодини Дејан Јоцић.

Виногорје Поморавља је на "винском путу" и одавде се извози вино у Кину. Русију, САД али и у Француску, Италију и Шпанију.

"Србија је комплетно веома погодна за гајење винове лозе и може се сигурно носити са Европом када је у питању квалитет, а има и врсне стручњаке", оценио је Јоцић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести