За куповину ораница гаранција 200.000 евра

На 84. међународном пољопривредном сајму у Новом Саду јуче је одржано пригодно сајамско окупљање клијената и сарадника Гаранцијског фонда АП Војводине. Том приликом презентовани нови услови издавања гаранција и финансирања Гаранцијског фонда у области пољопривреде.
rakovic rha.JPG
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

Директор Гаранцијског фонда Ђорђе Раковић и руководилац Службе за производе и продају МСП-а у АИК банци Иван Новаковић јуче су на сајму потписали споразум о сарадњи, којим је, између осталог, повећан лимит по појединачним гаранцијама – за кредите за куповину земљишта са 100.000 евра на 200.000, а на кредите за изградњу подних складишта, силоса и хладњача гаранције су повећане са 150.000 евра на 350.000.

"Кредити уз гаранцију Фонда, зависно од намене, одобравају се на рок до 10 до 20 година, а могућ је и двогодишњи грејс-период у отплати кредита за подна складишта, силосе и хладњаче. Номинална каматна стопа и учешће договарају се с банком и разликују се у зависности од врсте кредита", рекао је директор Гаранцијског фонда.

Према његовим речима, потписивање овог уговора круна је десетогодишње успешне сарадње Гаранцијског фонда и АИК банке, а повећање гаранцијског лимита представља озбиљан помак у праћењу захтева тржишта. Процедура одобравања гаранција максимално је поједностављена и траје до пет радних дана.

По Новаковићевим речима, такве кредите могу користити регистрована пољопривредна газдинства из Војводине која се најмање годину баве пољопривредом, а поседују уредну кредитну историју. Као инструменти обезбеђења Гаранцијском фонду могу послужити пољопривредно земљиште, механизација, као и стамбени или пословни објекти.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести