За утају пореза 1.400 осумњичених, откривена штета од 12,2 милијарди

БЕОГРАD: Пореска управа Србије поднела је од почетка године 1.034 кривичне пријаве због избегавања плаћања пореза у висини од 12,2 милијарде динара.
bogatasi porez
Фото: pixabay.com

Према доступним подацима објављеним на сајту Пореске управе, кривичним пријавама до почетка овог месеца је обухваћено више од 1.400 осумњичених за утају пореза.

Они су према подацима надлежних починили 1.378 кривичних дела.

При овим кривичним делима избегнуто је плаћање пореза веће од 12,2 милијарде динара што је за 58,15 одсто, односно 4,5 милијарди динара више него у истом периоду прошле године.

Пореска полиција је иначе током овог месеца учествовала у разоткривању групе лица из Суботице, Београда, Панчева и Врања за које се сумња да су неосновано исказивали износе за повраћај ПДВ-а и порески кредит од преко 542 милиона динара и прања новца од преко 441 милиона динара.

По пријавама пореских органа у овој години, ухапшено је 158 лица, што је два пута више него у истом периоду прошле године, показују подаци.

Откривено је 83 "фантом" и "перачких" предузећа која представљају, кажу у Пореској, главне генераторе сиве економије.

Данас је саопштено да је ухапшено лице из Панчева које је водило фирму за продају половних аутомобила и за нешто више од годину и по, кроз кривично дело пореске утаје, оштетило републички буџет за више од 14,4 милиона динара.

Недавно је одузето више од 20 тона дувана, преко пола милиона паклица цигарета, као и више 20 тона алкохолног пића и 22 тоне нафте и деривата.

Овог месеца обелодањене су и три акције сузбијања сиве економије у промету акцизних производа при којима је одузето преко 5,2 хиљаде паклица односно 323 килограма резаног дувана без документације о пореклу.

Пореска полиција је у првих девет месеци привремено одузела и робу без документације којом се трговало преко инетернета а чија вредност износи 71 милион динара.

Највише је одузето женске брендиране гардеробе, техничка роба, козметика и алкохолно пиће.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести