Жито у силосима може само да чека бољу цену

Држава не може утицати на цену пшенице, која се формира на тржишту, али има простора да се

пољопривредницима помогне кроз појачану контролу инспекцијских служби да би се спречиле евентуалне злоупотребе у откупу и омогућила фер цена, саопштили су  ресорни министри након састанка с представницима пољопривредних удружења и асоцијација.

– Пољопривредницима ће се помоћи да удружени закупе одређена јавна складишта – изјавила је министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић након састанка којем је присуствовао и министар трговине Расим Љајић.

Састанку су присуствовали представниции откупљивача, млинарске индустрије, као и Дирекције за робне резерве.

– Сви смо се окупили са жељом да размотримо ситуацију у вези с тренутном ценом пшенице на тржишту. Сви смо закључили да је она у овом тренутку недовољна за пољопривредне произвођче, али је заједнички став да то није никаква новина у односу на претходне године и да је цена увек најнижа у време откупа, а поготово ова година карактеристична је по великим приносима – рекла је министарка Богосављевић Бошковић.

Она је навела да је евидентно да се виша цена постиже у каснијим месецима, а не сада, када производа има највише на тржишту.

– Посвећени смо помоћи пољопривредницима да постижу што веће приносе и бољи квалитет производа – рекла је Снежана Богосављевић Бошковић.

Како је навела, Министарство припрема и правилник о квалитету пшенице, брашна и кондиторских производа, који ће бити објављен у наредних месец дана.

– Очекујем да ће правилник дати свој допринос бољој цени на тржишту за оне који производе квалитетнију пшеницу – поручила је министарка.

Министар Љајић рекао је да је уобичајено да, када постоји рекордни принос, и цена у складу с понудом буде нижа.

– Ми се надамо да ће у наредним данима цена пшенице ићи навише и да, самим тим, наши пољопривредни произвођачи могу бити задовољни ценом на тржишту – рекао је Љајић. – Држава ту не може утицати, али можемо помоћи и то ће се и урадити – а то је једна од главних примедби да се произвођачи закидају на плаћању ПДВ-а –појачаћемо инспекцијске, пореске и финансијске контроле јер желимо регуларну фер утакмицу на тржишту.

Пољопривредници су претходних дана исказали незадовољство због ниске откупне цене која је пала испод 15 динара и сматрају да би требала бити најмање 18 динара. Директор Удружења „Жита Србије” Вукосав Саковић подсетио је на то да је пре неколико дана цена килограма била 16 динара, а да је сада нижа и од 15 динара.

– Србија није тако велики произвођач да би могла диктирати цену, она се може уклапати у постојеће цене и ми треба да извучемо максимум – рекао је Саковић, истичући да се пшеница продаје годину дана. – Већина произвођача ће се трудити да сачека већу цену. По његовим речима, пољопривредници су имали шансу да продају жито по знатно бољим ценама, неколико динара већим од садашње, али је проблем то што је и на светском тржишту цена пшенице пала.      

М. Стакић

 

Без обећања Робних резерви

Председник асоцијације „Банатски паори” Ненад Манић рекао је да су пољопривредници задовољни састанком.

– Свесни смо чињенице ко и како одређује цену и задовољни што одлазимо с обећањем да ће нам држава помоћи да дођемо до складишних капацитета да бисмо пшеницу могли продавати онда када је цена најповољнија – рекао је Манић новинарима након састанка.

Он је навео да су пољопривредници добили и обећање да ће се учинити све да се спрече злоупотребе које су на штету пољопривредника када је у питању цена. На питање да ли је било обећања да ће Дирекција за робне резерве помоћи да се откупе одређене количине пшенице, Манић је рекао да није.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести