Европол: Епидемија прилика криминалцима да зараде

ХАГ: Избијање епидемије корона вируса пружило је прилику припадницима криминалних група да брзо зараде тако што користе недостатак оригиналних производа и страх грађана.
Evropol/logo
Фото: Tanjug

Од сајтова који продају лажне тестове за COVID-19 до нестандардних маски за лице које потичу из Бразила и продаје хлорокина путем апликација за тренутно слање порука, фалсификатори су брзо уновчили COVID-19, наведено је у саопштењу Европола.

Зарада коју су чланови криминалних група остварили у овом кризном времену вероватно је веома велика, јер они потпуно занемарују здравље свих нас, стоји у саопштењу.

На основу анализе оперативних података достављених Европолу откривено је да су компаније које имају за циљ дистрибуцију фалсификованих фармацеутских производа и опреме регистроване и унутар ЕУ, између осталих у Бугарској, Немачкој, Холандији и Пољској, али и ван ЕУ у Кини, Индији, САД.

Иако се неки лажни производи повезани са пандемијом COVID-19 појављују на дарк вебу, понуда производа која је тамо доступна и даље је ограничена у односу на понуду на "површинској" мрежи.

У саопштењу се наводи да поједине криминалне групе могу да искористе и прилику током кризе COVID-19 да понуде лажне или нестандардне прехрамбене производе због повећане потражње услед страха неких грађана од несташице хране.

Извршна директора Европола Катрин де Бол навела је да фалсификована роба која се продаје током кризе корона вируса не испуњава тражене стандарде квалитета и представља стварну претњу за јавно здравље и безбедност.

Она је истакла да људи који купују ове лажне производе имају лажни осећај сигурности, док су у ствари незаштићени од вируса.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести