Мање од два месеца за замену оружног листа

Приближава се рок до када власници пиштоља, револвера и ловачких пушака који нису заменили старе оружне листвове, треба то да учине. Њима је за ту обавезу остало још само два месеца. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Иако је, сходно Закону о оружју и муницији, који је Скупштина Србије усвојила 2015. године, рок за замену био 5. март 2019, Влада Србије је на самом почетку прошле године тај рок продужила за годиун – до 5. марта 2020.

Након што је 2015. усвојен нови Закон о оружју и муницији, почетак његове примене је одложен до марта 2016. Власницима оружја је након тога остављен рок од три године да замене оружни лист. Имајући у виду да је Закон увео низ новина у тој области, пре свега у погледу категорија оружја, услова и режима за његово поседовање, увођење обрасца оружног листа с уграђеним микроконтролером, испоставило се да је остављени рок за замену исправа недовољно дуг за испуњење те обавезе. 

Наиме, увидом у службене евиденције Министарства унутрашњих послова, као и анализом постојећег стања, утврђено је да се поступци замене исправа спроводе успорено. О томе сведочи податак да је за три године само 100.000 грађана заменило те папире. То говори и о томе да су многи власници оружја, по навици, чекали последњи час.

Власник оружја, по закону, обавезан је да приликом замене оружног листа донесе у полицијску станицу на увид оружје, као и старе исправе. Потребна му је потврда да против њега није покренут кривични поступак, као и лекарско уверење о способности за држање и ношење оружја. 

Саставни део поступка су и документи који доказују тзв. оправдани разлог за поседовање оружја. За грађанина који поседује ловачку пушку или карабин то је уверење о положеном ловачком испиту или копија ловне карте.

Уколико је оружје намењено спорту, оправдани разлог чини потврда о чланству у неком од стрељачких клубова. 

У случају да су пиштољ или пушка намењени за личну безбедност, власник је обавезан да „на записник” да и изјаву којом тврди да му је због посла који обавља или других околности сигурност угрожена. Све то прати теренска провера полиције пре издавања дозволе. 

Осим тога, старији власници оружја мораће том приликом да МУП-у доставе и уверење о здравственој способности за поседовање оружја. Ипак, биће привилеговани у једној ствари у односу на оне који сада набављају оружје – нису у обавези да пролазе кроз обуку у руковању пиштољима или револверима.

Такође, у току спровођења поступка полицијски службеници месно надлежне полицијске управе, односно полицијске станице, утврђују да ли су испуњени услови за безбедан смештај и чување оружја. То значи да полиција проверава да ли у кући или стану власници оружја имају сеф у којем ће држати своје пушке и пиштоље. Сеф за безбедно држање оружја је обавезан.

Власници и колекционари оружја негодују због обимне процедуре и плаћања таксе. У Националној асоцијацији за оружје (НАОС), која окупља трговце и произвођаче оружја, као и стрељачке клубове и савезе, истичу да, по незваничним подацима, грађани Србије поседују најмање 600.000 оружних листова. Промену докумената власници оружја окупљени око НАОС-а виде као прикривену ревизију легалног поседа ватреног оружја. 

У МУП-у одговарају да су нови прописи донети пре свега у интересу безбедности грађана. 

Током пререгистрације, сви законски услови морају бити испуњени, будући да је појединим грађанима дозвола за оружје издата пре 20 и више година. Зато је важна провера да ли испуњавају све услове, кажу у МУП-у.

Власници оружја који до марта 2020. не замене оружне листове како то налаже важећи закон, ризикују прекршајне казне од 5.000 до 150.000 динара, али и да им се оружје и муниција одузму. Иста казна предвиђена је и за оне који не доставе МУП-у лекарско уверење, а наоружани грађани су, по важећем закону, дужни да то ураде сваких пет година.

Последњих месеци у јавности се појавило још различитих мишљења о пререгистрацији оружја. Наиме, портал „Балканска безбедносна мрежа” пренео је тврдњу уредника „Дум Дум канала” Дарка Божића, који на мрежи „Јутјуб” прати више од 225.000 љубитеља оружја из Србије и иностранства, да је реч о акцији коју МУП спроводи неколико месеци и која би могла имати бројне безбедносне, последице по државу и друштво, али и финансијске.

– Тренутно се у Србији догађа нелегално разоружавање народа под плаштом пререгистрације оружја – тврди Божић. – Сви легални власници оружја морају да замене старе оружне листове новима са чипом... У процесу подношења захтева за пререгистрацију, власници оружја за личну безбедност, које људи га поседују законито већ годинама, бивају одбијени за пререгистрацију иако испуњавају све законске услове. Они добијају образложење да им лична безбедност није угрожена.


За нову регистрацију 12.000 динара

Издавање новог оружног листа кошта 1.500 динара (600 динара је образац који израђује Завод за израду новчаница). Грађани који поседују оружје с олученим цевима – пиштоље, револвере, карабине – дужни су да уплате и републичку таксу од 5.360 динара. Многи власници пиштоља и пушака, међутим, то доживљавају као двоструки намет јер су исту таксу платили приликом одобравања набавке и регистрације оружја.

Уз те трошкове, лекарско уверење кошта од 3.500 до чак 6.000 динара (зависно од здравствене установе), што укупан износ замене тог документа подиже и на више од 12.000 динара.


По његовим информацијама, само у западној Србији полиција је од грађана одузела између 18.000 и 20.000 комада оружја.

Он је навео да се ради о најдисциплинованијим грађанима, који никада нису учинили ниједно кривично дело или прекршај из области јавног реда и мира јер да јесу, оружје би им већ било одузето по сили закона.

Власници оружја који не замене оружне листове ризикују прекршајне казне од 5.000 до 150.000 динара, али и да им се оружје и муниција одузму

Божић је додао да су и потенцијалне финансијске последице огромне јер, ако се свима одузму пиштољи и револвери, мањак у буyету на име пореза који се сада плаћа биће готово 18 милиона евра годишње.

Како незванично сазнајемо, до сада је у току пререгистрације оружја одбијено пет одсто грађана који су поднели захтев и њима су пиштољи и револвери одузети.

М. Бозокин

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести