Окончано 13 парничних поступака против Републичког геодетског завода

БЕОГРАД: Током прошле године, пред судовима Србије окончано је 13 парничних поступака који су вођени против Републичког геодетског завода од чега је тужбени захтев одбијен у десет поступака, чиме је остварена уштеда у буџету у износу од 48.576.525 динара, каже начелник Одељења правних и имовинских послова у РГЗ-у Бојана Јакшић-Ковачевић.
sud, freeimages
Фото: freeimages.com, ilustracija

Такође, наводи, у корист Завода досуђени су и трошкови парничног поступка што представља директан приход буддзета Србије у износу од 696.750 динара.

У три поступка, међутим, усвојен је као основан тужбени захтев против Завода.

"Вредност предмета спора из тих тужбених захтева износио је укупно 1.958.690 динара, Међутим, правоснажно је досуђен износ од 214.890 динара на име главног дуга и 186.612 динара на име трошкова парничног поступка", наводи Јакшић-Ковачевић у писаној изјави за Танјуг.

Сви спорови у којима је Републички геодетски завод једна од страна прешли су, иначе, у надлежност Сектора за правне послове РГЗ-а, чиме је заустављен тренд да се начелници Служби за катастар непокретности широм Србије, самостално, без овлашћења изјашњавају, односно заступају Завод пред судовима.

"Овакво поступање не само да је било супротно закону, већ је због недовољно стручног знања често долазило и до пропуштања прописаних рокова за преузимање одређених процесних радњи", каже Јакшић-Ковачевић.

Углавном је реч о имовинским споровима, радни спорови нису обухваћени, а било је и спорова везаних за такозвана фиктивна дуговања и друго, рекла је она.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести