Плаћена једна трећина прекршаја из ванредног стања, 934 на принудном извршењу

БЕОГРАД: Због кршења забране кретања током ванредног стања, уведеног због спречавања ширења корона вируса, у Србији је од 16. марта до 7. маја само у Београду изречено око 1.500 прекршајних пресуда, од којих је 500 грађана већ платило своје новчане казне.
policija1
Фото: Tanjug/T.Radovanvić, ilustracija

Забрана кретања је, у неколико облика и наврата била прописана Уредбом Владе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид-19, а Прекршајни суд је у складу с ванредним стањем, ове предмете решавао у хитном поступку, изрицањем новчаних казни махом у минималним износима.

Предсеница Прекршајног суда у Београду Оливера Ристановић прецизирала је за Танјуг да је од око 1.500 предмета, 500 већ извршено, односно плаћено, док су 934 предмета отишла на извршење принудним путем.

Принудно извршење подразумева принудну наплату са новчаних средстава или пак могућност замене новчане за казну затвора, навела је Ристановићева.

Она је такође указала да је од око 200 уложених жалби на укупан број пресуда београдског Прекршајног суда изречених у ванредном стању, пола одбијено па су пресуде постале правоснажне.

Стотинак пресуда је укинуто и враћено је суду на поновно одлучивање из разлога што у изреци пресуде није прецизирано из које је уредбе прекршајана конкретна одредба.

Прекшаји који су били прописани у ванредном стању тицали су се забране кретања после 17 сати и касније после 18 сати, којих је било највише.

Кршена је и потпуна забрана кретања за све грађане старије од 65 година.

Било је и кршења забране окупљања одређеног броја људи на отвореном простору, забрањених посета парковима, непрописног шетања кућних љубимаца, одлазака на сахрану у недозољеном броју људи.

Према речима Ристановићеве, скоро сви старији грађани који су прекршили забране већ су измирили своје прекршајне казне, махом плаћајући их на рате.

Она је подсетила да су казне изрицане у минималним изностима од 50.000 динара, али у многим случајевима и испод минимума.

Само грађанима који су прекршаје правили по више пута или више дана за редом, изречене су више казне, од 100.000 и 150.000 динара, рекла је председница Прекршајног суда у Београду.

Када су у питању предмети због кршења мера из јула ове године, када је у Београду била уведена ванредна ситуација због епидемије короне, Прекршаном суду у Београду је у октобру стигло 100 предмета и у току је поступање по њима.

То су махом захтеви за покретање прекршајних поступака против угоститељскх објеката који нису поштовали радно време и друге прописане мере за спречавање ширења вируса ковид-19.

EUR/RSD 117.5753
Најновије вести