СРАМНО ОПРАВДАЊЕ СУДИЈЕ У ГРАДАЧЦУ За пуштање убице Нермина на слободу, кривицу свалила на МУП и тужилаштво: "Полицијска белешка НИЈЕ ДОКАЗ?!"

Председница Општинског суда Слободанка Којић у Градачцу обраћа се јавности поводом троструког убиства које је починио Нермин Сулејмановић у том граду, када је убио своју невенчану супругу Низаму и турске држављане Ђензига и Дениса О.
n
Фото: Youtube printscreen/ Mirza Vranj NOVO

- Мени је жао због свега овога. Ја сам своје службено саопштење за медије дала на web stranici суда. Ја то не бих поново читала. Али бих хтела да разјасним једну ситуацију. Суткиња Лејла Нумановић се повезује са Нермином. Она живи у Тузли, мајка је петогишње девојчице, у Градачац долази само на посао. Не бих волела да се она помиње у било каквом контексту да је помагала Нермину Сулејмановићу - рекла је Којић.

Полицијска белешка није доказ

Говорећи о доказима које је суд имао против Нермина након што је Низама поднела пријаву, председница суда је рекла да су имали само изјаву општећене Низаме где је она "користила благодет сведочења".

- Тачно је да је полиција поднела захтев. У захтеву стоје одређене чињенице. Код сваког захтева, све чињенице које стоје у том правном акту морају се доказати. Овде није било доказа. Ја сам већ рекла да је овде била службена белешка и да је била изјава оштећене Низаме Хећимовић где је користила благодет сведочења, значи одбила је да да изјаву. Кад користиите ту благодет свака одлука суда би била незаконита. Ја сам рекла у саопштењу, доказе за суд прикупља полиција и тужилаштво. Суд не прикупља доказе. Могли су се саслушати полицајци, то је требало полиција да уради. Судија не саслушава ни насилника ни жртву, већ доноси одлуку по томе шта је полицијска станица доставила. Суду се докази достављају. То се ради у кривичном поступку, када суд тражи неки доказ, суд тражи да се изведе вештачење. Суд потврђује оптужницу према доказима које достави тужилаштво. Суд не прикупља доказе по службеној дужности. Судија није прихватила полицијску забелешку као доказ јер се то не може тако ценити. У службеној белешци пише да је белешка сачињена 27. јула 2023, али то је техничка полиције. По пријави Низаме Хећимовић, која је пријавила свог невенчаног супруга Нермина Сулејамановића да ју је физички напао 3. на 4. август 2023. у породичној кући у Мионици 3 где се од истог одселила, кад јој је исти упутио више претњи, те је иста угасила телефон, како је више не би примала поруке, дана 4. августа 2023. године око 15.40 часова патрола је упућена да поступи по пријави. Пронашли су Нермина Сулејамновића који негира наводе пријаве те наводи да није упућивао претње нити да је имао икакав контакт са њом. О свему упознат истражитељ који је обавио са пријатељицом разговором. То је службена белешка, а јел ви видите шта је у тој белешци? Само да је пријављено и да су разговарали са њим - рекла је она.

- Она није била сведок код судије. Како ће полиција сазнати ако жртва не исприча како се то десило? Је л можете да када упоредите захтев полиције јел ви видите ту шта? Уопште не разумем како је полиција направила захтев. Вероватно је она њима то испричала, али ја то не знам. Не знам како су направили овакав захтев. Они су апсолутно требали да буду прецизнији - рекла је.

Познат од раније

- Тачно је да је Сулејамновић познат правосудним органима у периоду од 2006. до 2009. године. Ја сам му судила као суткиња. и одредила му меру притвора. То није била Лејла Нумановић већ ја. Је л ви знате да у спису није био извод из казнене евиденције? Из списа предмета произилази да он никада није кажњаван. Мора постојати извод из казнене евиденције, да би се доказало, да би се судији ставило до знања о каквој се особи ради. У списима тога нема, нема извода из казнене евиденције - каже председница суда Слободанка Којић. - Уопште не бих коментарисала колеге адвокате јер ће они коментарисати како њима одговара. Подигнеш оптужницу, имаш доказе, они каже да није крив. То је њихово мишљење, али то није тачно. Нису потреби само основе сумње. Није потребно имати само основе сумње, зашто суд онда постоји? С обзиром на тежину случаја, последица је наступила када је суткиња одбацила решење, када је обуставила поступак. Када је примила захтев, помиње је Нермин, како се све то десило. Мада нема доказа да је то што је написано у захтеву тако било. Из изјаве саме Низаме то не произилази. Битно је шта стоји у спису. - казала је она.

- Белешка је направљена овде пише 27.7. Али мислим да је то техничка грешка јер не могуће да је белешка сачињена тада, а да је она пријавила насиље 4. августа - рекла је она.

- Да вам кажем нешто, то што је јавност узнемирена, то је оправдано. И сви смо узнемирени. Ја сад кад о овоме говорим, немојте мислите да сам ја сазвала press konferenciju ради ових папира, јер сам сазвала управо због тих жртава. Не посматрам то тако, нити желим да коментаришем гледајући те папире. Ја само објашњавам каква је ситуација. Ја бих волела да одете са утиском да бих сазвала конференцију ради папира. Ја сам узнемирена. Ја сам судила том човеку. Ја њега знам. И други сутци су му судили. Одређивала сам му притвор. То што је урадио, он је могао у судници да убије све људе. Он је такав човек.

Сарадња полиције и суда је добра

Да вам кажем нешто, сарадња суда, полиције, тужилаштва је да кажем добра. Немате ви ту причу. Суд поступа само по службеној дужности. Суд мора поступити по сваком захтеву полицијске управе и тужилаштва. Ви не можете сад рећи ми са њима не сарађујемо добро и нећемо поступити. Постоји протокол. Постоји закон и зна се шта је чија улога - каже она.

О оставци

- Да вам кажем нешто, ја сам данас сазвала прес коференцију и не желим никога да етикетирам и кривим. Никога не желим да кривим нити је то у мојој надлежности. Сазвала сам прес конференцију да објасним да су неоправдани ти напади на суткињу Лејлу Нумановић. Сваки судац је неовисан. На одлуку немам право да утичем нити на одлуку других судија. Ја не видим зашто бих ја дала оставку, ако је судија дала решење, то је њена одлука. Као председник суда не смем да се мешам - рекла је она.

Крвави поход Нермина Сулејмановића

Подсећамо, Нермин Сулејмановић који је починио троструко убиство, почевши од своје невенчане супруге Низаме Хећимовић, већ је пријављиван полицији за насиље у породици.

Он је убио је своју супругу испред викендице у месту Сибовац, недалеко од Градачца, док је њихова ћерка лежала у локви крви и плакала.

Како се могло видети на узнемирујућем снимку који је сада обрисан, он је питао несрећну жену зашто га је пријавила полицији, а она је одговорила да се бојала за себе и дете.

Након што је претукао и убио невенчану супругу, Нермин је убио још двоје људи, оца и сина (23), турске држављане Џенгиз Ондера и Дениса. У крвавом пиру је рањена њихова мајка и супруга, која се налази у животној опасности на Клиници за анестезиологију и реаниматологију у Тузли.

(Блиц)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести