Суд у Кејптауну одобрио изручење Гаврића,на потезу министар

БЕОГРАД:  Један од најтраженијих бегунаца из Србије, Добросав Гаврић, осуђен на 35 година затвора због убиства Жељка Ражнатовића Аркана 2000. године у Београду, могао би ускоро да буде изручен Србији из Јужноафричке Републике, чији министар правде треба да донесе коначну одлуку о молби Србије за његово изручење.
pravda
Фото: Tanjug

Према писању јужноафричког Sunday times-а, Магистарски суд у Кејптауну је закључио да су испуњени услови за Гаврићево изручење Србији, те да се сада чека одлука министра Роналда Ламоле, да ли ће Гаврић бити предат Србији ради одслужења казне од 35 година затвора на коју је осуђен 2006. због убиства Ражнатовића.

Министарство правде Србије биће обавештено о овом случају и судбини молбе за изручење, након што јужноафички министар донесе одлуку, речено је Танјугу у министарству.

Портпарол државног тужилаштва у Кејптауну Ериц Нтабазалила, према писању јужноафричког Сундаy тимес-а, изјавила је пре три дана да је одлука суда донета "упркос Гаврићевим жалбама да је његов прогон, осуда и казна били политички мотивисани и да се плаши за свој живот ако буде враћен у Србију".

Суд је, како је додала, оставио на оцену ове наводе, министру правде и корективним служама да их пажљиво размотре, а Гаврић ће остати у притвору до коначне одлуке министра правде Јужноафричке републике.

Гаврић је побегао из Србије непосредно пред изрицање пресуде у октобру 2006. године, а у Јужну Африку је стигао 2007. преко Италије и Еквадора, са лажним документима на име Саша Ковачевић.

Ухапшен је у Кејптауну након мафијшког обрачуна у којем је рањен и идентификован као Добросав Гаврић.

У Србији је осуђен је као непосредни извршилац убиства Ражнатовића 15. јануара 2000. у холу београдског хотела Интерконтинентал, када је и сам рањен у ногу.

Поред њега на по 30 година затвора осуђени су и Милан Ђуричић Мики и Драган Николић Гаги.

Ђуричић је убијен 24. априла 2018. године у Кејптауну, а у затвору је само Николић.

Гаврић и Ђуричић су уредно долазили на суђења све до дана изрицања (друге првостепене) пресуде Окружног суда у Београду, када су осуђени на поменуте казне и када им је одређен притвор. На изицање пресуде нису дошли, када им се, привремено, губи траг.

Пре две године, одлучујући о представи Гаврићевог браниоца, Европски суд за људска права одлучио је да Гавић има право на понављање тог суђења када опет дође у Србију.

Одлука је била процесног карактера, јер суд није одлучивао да ли је поред осталог Гаврићу повређено право на правично суђење, већ је само констатовао да он има право да му се суђење понови када опет буде у Србији.

Уколико буде изручен Србији, Гаврић ће бити упућен право у затвор на одслужење затворске казне, а из затвора ће моћи да поднесе молбу суду да му се одобри понављање суђења.

Пракса судова у Србији је да ове молбе усвајају када се бегунцима комплетно суђење одвијало у њиховом одсуству, док је Гаврић изостао само са изрицања пресуде.

Аркан, који је био пред Хашким трибуналом оптужен за злочине против човечности почињене током рата у Босни 1992-95, убијен је 15. јануара 2000. у холу београдског хотела Интерконтинентал.

Поред Аркана, у "Интерконтиненталу" су убијени и његови пријатељи Миленко Мандић Манда и Драган Гарић Гаро, бивши радник савезног МУП-а.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести