СУЂЕЊЕ ЗА ПРЕМЛАЋИВАЊЕ ДЕВОЈКЕ Ни окривљени ни оштећена нису способни за рочиште

НОВИ САД: У новосадском Основном суду јуче није отворен главни претрес Ђорђу Лацковићу (24), окривљеном да је 12. марта ове године претукао своју девојку Ивану Филиповић (22), одлучено је после три паузе.
sudnica, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

До првог прекида суђења дошло је због већања, након предлога троје адвоката одбране, који су предложили да се искључи јавност. Браниоци су сматрали да су медији у до сад објављеним текстовима већ осудили њиховог брањеника и замерили су што новиинари нису сликали притвореника ког су јуче стражари окренули главом према зиду чекајући да их позову у судницу.

Наводно, требало је да фотографишу то вређање достојанства притвореника, иако представници медија немају право да сликају у суду без одобрења за то. 

Друга пауза је наступила након што је бранилац адвокат Бранислав Костић казао да му је окривљени казао пред судницом да се не осећа добро. Председница већа судија Весна Еремин Ђорђевић је одмах

позвала судског вешатака неуропсихијатра др Бориса Голубовића, с обзиром на то да су браниоци из Шапца и Београда, па је остављено време за његов долазак и преглед окривљеног.

Напокон, после налаза тог вештака који је рекао да сматра да оптужени није способан да прати поступак и изнесе одбрану, уз актуелне симптоме који се не могу симулирати, суђење је одложено за 16. јануар наредне године.

Наставак суђења који је био заказан за сутра, када је требало да буду испитани судски вештаци за области психијатрије, психологије и судске медицине, такође неће бити одржан.

Иначе, одбрана је ангажовала за тај предмет и стручног саветника проф. др Зоран Станковића из Београда, који је јуче такође приступио Суду.

Оштећена јуче није дошла на главни претерес, а њен отац је обавестио њеног пуномоћника да она није способна за претрес, да се осећа лоше и не може да дође у судницу у којој је истовремено и окривљени јер би, по његовим речима она највероватније пала у несвест.

Како је казао отац девојке која има статус оштећене, њихова породица је добијала претње и трпела притиске поводом тог поступка, па је тренутно под полицијским надзором, односно заштитом. 

За јучерашњи претрес било је планирано извођење доказа саслушањем окривљеног и оштећених.

Лацковићу се приписује кривично дело насиља у породици из члана 194, став 3, у вези са ставом 1 Кривичног законика, за које је запрећена затворска казна од две до десет година.


Без одлуке о укидању притвора

На крају јучерашњег рочишта одбрана је предложила укидање притвора и његову замену мером боравка окривљеног у кућним условима, позивајући се пре свега на здравстевно стање окривљеног у притвору, али о томе веће јуче није одлучивало.


Подсетимо, Ђорђе Лацковић се терети да је 12. марта претукао своју девојку Ивану Филиповић у изнајмљеном стану у Косовској улици у Новом Саду. Наводно, по писању неких медија, пар се најпре посвађао, а потом је Ђорђе брутално претукао Иваун, која је с преломом ребара, нагњечењем грудног коша, пробушеном плућном марамицом, посекотинама на телу и опекотинама на рукама примљена на Институт за плућне болести у Сремској Каменици. Тужилаштво је те повреде окарактерисало као тешке телесне.

Ивана се неколико дана лечила на Институту за плућне болести, након чега је напустила посао у једној кладионици у Новом Саду и од тада се опоравља код родитеља у селу Баново Поље, код Богатића.

Лацковић је приведен истог дана и, после полицијског задржавања, 14. марта је ухапшен и осумњичен за насиље у породици. Он је наводно признао да је Ивану тукао због љубоморе.

Оптужницу против њега Тужилаштво је подигло после двомесечне истраге 10. јуна и она је потврђена 30. јула решењем ванпретресног већа Основног суда. Његов бранилац је изјавио жалбу, због чега се није могао заказати главни претрес.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести