Сутра пресуда Симовићу за покушај убиства Калинића

БЕОГРАД: Виши суд у Београду изрећи ће сутра првостепену пресуду некадашњем припаднику "земунског клана" Милошу Симовићу, поводом оптужби да је покушао да убије припадника истог клана Сретка Калинића у Хрватској 2010. године, док су били у бекству од српских правосудних органа.
presuda cekic pixabay
Фото: pixabay.com

И Симовић и Калинић се сада налазе у затвору у Пожаревцу, где издржавају максиманле затворске казне због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића 2003. године, низа злочина које су извршили као припадници "земунског клана", али и више убистава у Београду 2004. године.

Из безбедносних разлога суђење Симовићу се одржавало у згради Специјалног суда у Устаничкој улици, а сутра ће тамо бити изречена и пресуда.

У завршној речи, Више јавно тужилаштво је предложило суду да Симовића огласи кривим и осуди по закону, док је одбрана тражила ослобађајућу пресуду.

Симовић се изјаснио да није крив и рекао да очекује ослобадајућу пресуду, додајући да га за дело не терети ни Калинић.

На прошлом суђењу крајем маја, Калинић је одбио да сведочи у статусу оштећеног против Симовића, тврдећи да му је начелник службе обезбеђење пожаревачког затвора Забела, у ком обојица служе максималне казне затвора, забранио да сведочи и терети Симовића.

Симовић је тада замолио суд да га не доводи на изрицање пресуде како се не би правили додатни трошкови.

Он је и на почетку суђења у априлу негирао кривицу, наводећи да неће износити одбрану, јер нема од чега да се брани.

На ранијим суђењима за друга кривична дела, Симовић је потврдио да је након свађе, пуцао у Калинића, јер се плашио да ће он убити њега.

Калинић и Симовић успели су да побегну из земље након убиства премијера и акције "Сабља" у марту 2003. године и до овог догађаја одолевали су хапшењу, сарађујући у новим кривичном делима уз помоћ јатака из региона.

За њима је све време била на снази Интерполова потерница Србије.

Међутим, међу њима је, како су раније испричали пред судом, дошло до свађе приликом роштиљања на језеру Ракитје поред Загреба. Симовић је тада пуцао у Калинића у стомак и груди и побегао.

Калинић је завршио у боилници у Загребу, а након опоравка изручен је Београду. Симовић је ухапшен два дана након пуцњаве у близини границе са Хрватском.

Истрагу за овај покушај убиства спровело је хрватско правосуђе и предмет уступило српским органима.

Оптужницу против Симовића сада заступа Више јавно тужилаштво у Београду.

Апелациони суд у Београду је у августу 2013. године је потврдио пресуду Специјалног суда, којом су Калинић и Симовић осуђени на по 40 година затвора због низа убистава, отмица и других кривичних дела која су извршили као припадници "земунског клана".

Они су 2008. осуђени на максималну казну у одсуству, али су након хапшења тражили понављање суђења на којем су осуђени на по 30 година затвора због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића.

Иста казна им је изречена и у поступку који је вођен против њих и Луке Бојовића и Владимира Милисављевића, који су ослобођени, због три убиства и два покушаја убиства.

Калинић је у фебруару 2012. године покушао бекство из притворске јединице Специјалног суда у Београду, али је у томе спречен.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести