Виши суд: Вукотић може да буде изручен Црној Гори

БЕОГРАД:  Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду утврдило је да су испуњене законске претпоставке за изручење правосудним органима Црне Горе окривљеног Јована Вукотића за кривично дело тешко убиство у покушају, саопштено је вечерас из Вишег суда у Београду.
visi sud u beogradu, tanjug
Фото: Tanjug/Video, arhiva

"Поступајући по налозима из решења Апелационог суда у Београду од 31. октобра, кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду, на седници већа одржаној 18. новембра, донело је решење којим се утврђује да су испуњене законске претпоставке за изручење правосудним органима Црне Горе окривљеног Вукотић Јована, ради вођења кривичног поступка пред Вишим судом у Подгорици због кривичног дела тешко убиство у покушају из члана 144 став 1 тачка 8 у вези члана 20 и члана 23 Кривичног законика Црне Горе и кривичног дела недозвољено дрђање оружја и експлозивних материја из члана 403 став 1 Кривичног законика Црне Горе", прецизира се у саопштењу.

Из Вишег суда додају и да је против наведеног решења дозвољена жалба Апелационом суду у Београду, а преко овог суда у року од три дана од дана пријема писменог отправка решења.

Апелациони суд у Београду укинуо је претходно 13. новембра првостепено решење којим је било утврђено да су испуњене претпоставке за изручење Црној Гори Которанина Јована Вукотића (38) која га тражи због покушаја убистава и држања оружја.

Том одлуком је наложено Вишем суду у Београду да поново одлучи о замолници Црне Горе и отколни неправилности из укинуте одлуке.

Црногорске власти Вукотића траже због кривичног поступка за покушај убиства у Котору 2016. године и недозвољено ношење оружја, а верује се да је он високорангирани припадник криминалног "шкаљарског клана" из тог града.

Иначе, овај Которанин, који има држављанство и Србије и Црне Горе, у Србији издржава казну од 15 месеци затвора због поседовања фалсификованог пасоша са његовом сликом, али на име Георги Андонов.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести