Вођа групе "Америка" осуђен у Перуу на 25 година затвора

ЛИМА/БЕОГРАД:  Апелациони суд у Перуу правознажно је осудио на 25 година затвора Зорана Јакшића (57), наводног вођу групе кријумчара дроге "Америка", због кријумчарења кокаин хидроклорида у Европу и Северну Америку, пренели су домаћи медији позивајући се на саопштење перуанског тужилаштва.
zoran jaksic foto: Yotube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Пре две седмице у Београду ухапшена су четворица припадника групе "Америка" под сумњом да су трговали дрогом, а међу њима је и Веселин Раичевић звани Меда (57) иначе рођени брат Војислава Раичевића познатог као Воја Американац који је раније убијен.

Јакшићу је овом одлуком суда ранија казна од 20 година затвора повећана за пет година на захтев тужиоца за организовани криминал Артура Москуеира Корнехоа.

Према саопштењу перуанског тужилаштва, Јакшић је набављао велике количине кокаин хидрохлорида и био је главни финансијер међународне мреже посвећене илегалној трговини дрогом под називом "Голондринас" (Гутачи).

Он је ухапшен у јулу 2016. године током операције специјалне јединице перуанске полиције ДИРАНДРО.Осим Јакшића због трговине наркотицима и припадништва организацији кријумчара дроге, под тајним именом "Ластавице", осуђени су Хорхе Медина на 35 година затвора 

Хорхе Медина Гавиљан Јота на 20 година затвора, преносе медији.Браћа Мауро Алгумер Вилка Анхел и Валтер Алгумер Вилка Сони добила су по 25 година затвора као људи у врху ове организације, а иста казна изречена је Хектору Соту Кордови.

На по 15 година затвора осуђени су и чланови групе Хесениа Мозо Квијано, Фреди Емерсон Типе Меза и Мигел Анхел Виљануева Флорес.Медији преносе да се Јота сматрао вођом илегалне трговине дрогом на међународном нивоу, будући да је његова организација испоручивала велике количине кокаина транснационалним организацијама.

У Београду су недавно ухапшени, поред Раичевића и И. А.(60), А. С. (41) и македонски држављанин А.Ј. (52).

Приликом хапшења ове групе заплењено је два килограма хероина.Пут дроге праћен је од уласка у Србију из Бугарске до Београда.Група "Америка" наводно постоји већ неколико деценија, а сврха јој је кријумчарење наркотика.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести