Загреб: Шест година затвора за бившег официра Војске Републике Српске

ЗАГРЕБ: Бивши обавештајни официр Војске Републике Српске (ВРС) Дане Лукајић у загребачком Жупанијском суду проглашен је кривим за мучење заробљеника у логору Мањача и неправоснажно осуђен на шест година затвора. 
zatvor resetke
Фото: Dnevnik arhiva

Лукајић, који је ухапшен 30. јуна 2018. приликом уласка у Хрватску с групом која је ишла на комеморацију фашистичким жртвама у Јадовном, није се појавио на изрицању пресуде, а како јавља Хина, искористио је законску могућност да не дође на суд, па је остао у затвору у Реметинцу.

Образлажући пресуду судија Дражен Кеврић је рекао да је током суђења доказима и исказима сведока срушена Лукајићева одбрана у којој је у целости порекао ратни злочин, преноси Н1."Лукајић је на Мањачи поступао с директном намером. Био је свестан свог положаја као образовани официр бивше ЈНА и  знао је да се треба придржавати Женевских конвенција, али то није чинио", рекао је судија.

Додао је и да се Лукајићу на терет није стављала организација логора и прехрана логораша на Мањачи већ само "конкретни догађаји у односу на пет заробљеника". Лукајић је оптужен да је од средине јуна до 16. септембра 1992. на Мањачи приликом испитиваwа двојице заробљених припадника ХВО и тројице заробqених припадника ХОС, у више наврата унапред наредио подређеним припадницима Војске Републике Српске да за време испитивања или након њега телесно злостављају, туку и озлеђују заробљенике.


 

 

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести