Заплењене непријављене девизе, више од 100.000 евра

БЕОГРАД: Током јучерашњег дана, на прелазу Градина цариници су у сарадњи са полицијом открили више случајева непријављених девиза у вредности од више од 100.000 евра.
Carinik/Uprava carina
Фото: Управа царина

У Управи царина наводе да пропис да се приликом преласка границе мора пријавити сваки новчани износи већи од 10.000 евра важи и у ЕУ одакле долази највећи број путника који то, како истичу, упркос сталним апелима упорно не чине.

Што се тиче првог случаја, јуче је за детаљну контролу на излазу из земље издвојен аутомобил „фолксваген“ данских регистарских ознака, којим су путовала тројица данских држављана турског порекла.

Они су рекли да немају ништа за пријављивање и да са собом носе мање суме новца.

Детаљним прегледом је најпре у коферу возача пронађена торбица са 4.900 евра и коверат са 10.000 евра, а потом је и код сувозача испод појаса у платненој торбици пронађено 358.000 данских круна,.

Сувозач је у џепу јакне имао још 75.000 данских круна, што је равно износу од 10.000 евра.

Трећи путник је једини код себе заиста имао суму која се не мора пријављивати, односно 9.500 евра.

Након што је двојици турских држављана враћен дозвољени износ, до окончања прекршајног поступка задржано је готово 53.000 евра.

Неколико сати раније, тог истог дана за детаљан преглед је издвојен и „БМW“ немачких регистарских ознака у коме је из Немачке ка Турској сам путовао турски држављанин који је пријавио да има само лични пртљаг и банковне картице.

Цариник је међутим, на сувозачком седишту испод јакне пронашао торбицу у којој се налазио непријавјени новац у износу од 20.000 евра.

Уз записник о царинском прекршају задржана је половина те суме.

Око 20 часова на излазној страни је за детаљан преглед издвојен и „мерцедес“ аустријске регистрације којим су ка Турској путовала двојица Аустријанаца турског порекла.

Мада су као и њихови претходници рекли да немају ништа да пријаве у њиховом пртљагу, међу гардеробом, пронађено је укупно 63.000 непријављених евра.

Путницима је враћено по 10.000 евра, док је 43.000 задржано до окончања прекршајног поступка пред судом, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести