13 фигурица од теракоте пронађено у рушевинама Помпеје: Невероватно археолошко откриће у Италији

Фигурице су пронађене у близини „куће Леде и Лабуда“, која је добила име по сензуалној фресци која приказује грчки мит.
Помпеја
Фото: Printscreen YouTube

У рушевинама Помпеје откривено је 13 фигурица од теракоте које пружају нове доказе о паганским ритуалима и традицијама у овом римском граду који је уништила ерупција вулкана Везув у 1. веку нове ере. Фигурице од теракоте су нађене у усправном положају и претпоставља се да су стајале на полици у ходнику једне куц́е која је предмет недавних ископавања у археолошком парку на југу Италије, пренео је Гардијан.

Археолози су у саопштењу навели да „божићне јасле очигледно нису део традиције у паганском римском граду“, који је збрисан ерупцијом Везува 79. године нове ере, али верују да су реликвије коришц́ене као део паганског ритуала с обзиром на начин на који су распоређене.

Чини се да неке од фигурица у људском лику одају почаст миту о култној богињи Кибели и њеној трагичној љубави – Атису. Друге фигурице приказују главу петла, бадем, орах и шишарке.

Фото: Printscreen YouTube WONDER WORLD

У ходнику у коме су пронађени, налазили су се и украси на зидовима.

Фигурице су пронађене у близини „куће Леде и Лабуда“, која је добила име по сензуалној фресци која приказује грчки мит, пронађеној у једној од просторија куће 2019. године, где се тренутно одвијају радови на ископавању и рестаурацији.

Верује се да је кућа припадала богатом трговцу који је украсио свој дом фрескама инспирисаним митовима.

Рушевине Помпеје откривене су у 16. веку и настављају да пружају увид у живот у древном граду.

Како је Телеграф Наука писао, у Помпеји је недавно откривена пекара у којој су робови и магарци били сабијени и терани да даноноћно мељу жито и праве хлеб. То откриће је показало најсуровију и најбруталнију страну живота у античком друштву и то у време највећег успона Римског царства.

Телеграф Наука/Танјуг

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести