Бјелогрлић награђен у Скопљу

СКОПЉЕ: Награду "Europa Prima 2022 Award" уручили су глумцу, редитељ и продуценту Драгану Бјелогрлићу организатори Филмског фестивала Југоисточне Европе, саопштили су продуценти.
bjelogrlic RHA
Фото: Dnevnik.rs

Председник фестивала Јордан Плевнеш је поводом награде, која је уручена на свечаности у среду у Скопљу, истакао да је Бјелогрлић својим филмовима, серијама и представама као актер, режисер и продуцент доказао како се остварује цивилизацијски идеал који уздиже уметност на пиједестал.

Тако Бјелогрлић постаје безгранични човек, уметник и творац, жива легенда Балкана, управо зарад дуговековне духовне традиције коју називамо балканском цивилизацијом, рекао је Плевеш.

Према његовим речима, Бјелогрлић својм фасцинантном каријером заслужује место поред Маноела Де Оливеире, Клода Лелуша, Роберта Вилсона, Јиржија Менцла, Абдулаха Сидрана, Микија Манојловића и Мете Јовановског.

Организатор фестивала, Скопски Универзитет Еуропа Прима је доделио титулу почасног професора Бјелогрлићу, који је члан екипе култне представе "Лет изнад кукавичјег гнезда" Београдског драмског позоришта која је почела турнеју по главним градовима бивше Југославије извођењима 4. и 5. октобра у Македонском народном театру.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести