"Дара из Јасеновца" први српски филм у трци за Златни глобус

БЕОГРАД: Филм "Дара из Јасеновца" у режији Предрага Гаге Антонијевића по сценарију Наташе Дракулић, српски кандидат за Оскара, амерички дистрибутери кандидовали су и за награду Златни глобус, саопштили су продуценти.
dara
Фото: Youtube Printscreen

Селекциона комисија Златног глобуса прихватила је кандидатуру овог филма за све категорије, а не само за најбољи страни филм, а мала глумица Биљана Чекић кандидована је за најбољу женску улогу, раме уз раме са највећим холивудским именима.

"Ово је велико признање за филм ''Дара из Јасеновца'', као и за српску кинематографију која доживљава свој повратак на светску позорницу'', саопштио је продуцент филма Макса Ћатовић.

Снимана на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша, "Дара из Јасеновца", драма и први играни филм на тему хрватског усташког логора Јасеновац у Другом светском рату, осврће се на период 1942. године када после велике усташко-немачке офанзиве на Козари, у Босни и Херцеговини, локално становништво масовно завршава у концентрационим логорима.

Водеће улоге у филму играју глумци из Републике Српске Ања Станић Илић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра Љубојевић, Жељко Еркић и Горан Јокић, док су глумачку екипу из Србије чинили Марко Јанкетић, Игор Ðорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Рале Миленковић, Вук Костић, Татјана Кецман, Петар Зекавица, Јелена Грујчић, Богдан Богдановић и многи други.

У главној улози девојчице Даре нашла се Биљана Чекић, а остале улоге најмлађих заробљеника поверене су Марку Пипићу, Николи Радуљу, Рајку Лукачу, Анђели Јањић, Ангелини Доцић, Луки, Јакову и Симону Шарановићу.

Први део филма сниман је на локацији села Колут, у близини Сомбора, где је за потребе снимања зграда старе циглане са управним објектом претворена у злогласни логор Јасеновац, а други део на локалитетима Беле Цркве.

Сценограф је Горан Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести