„Дневник из Гвантанама” на отварању Палићког фестивала

Сутра почиње Фестивал европског филма Палић, који ће бити одржан 28. пут у традиционалном фестивалском термину, од 17. до 23. јула,на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица.
palicko jezero
Фото: Dnevnik.rs

Ове године фестивал се одржава на више локација, међу којима је незаобилазна Летња позорница на Палићу, на којој ће првог дана бити приказан филм из Главног програма „Дневник из Гвантанама“ Кевина МекДоналда, а фестивалске пројекције ће бити и у биоскопима „Еуросинема“, „Абазија“ и „Лифка“.

Током предфестивалског програма и централног дела манифестације, публици ће бити представљено више од 130 филмова из свих крајева Европе, у 15 селекција и програмских целина. Многи од филмова имаће српску и регионалну премијеру управо на Палићу. Такмичарске селекције и ове године доносе најактуелније европске наслове у Главном програму, као и најангажованије источноевропске документарне и игране филмове у „Паралелема и сударима“.

Селектор филмова у Главном такмичарском програму је Ненад Дукић, а они ће се такмичити за награду “Златни торањ” за најбољи филм, “Палићки торањ” за најбољу режију и Специјалну награду жирија. Филмове оцењује петочлани међународни жири. У овој селекцији су: поред „Дневника из Гвантанама“, „Плави цвет“ Зринка Огресте, „Француска“ Бруна Думонта, „Најгора особа на свету“Јоакима Трира, „Чисто људски“ Игора Иванова,“Природна светлост“ Денеша Нађа, „Чувар брата својега“ Ферита Карахана, „Грипа Петровљевих“ Кирила Серебреникова, „Копилот“ Ане Зохра Берачед, „Нечиста крв–грех предака“ Милутина Петровића „Ја никада не плачем“ Пјотра Домалевског и „Војвода“ Роџера Мишела.

Претпрошле године је уведена селекција „Нови европски документарни филм“, која доноси најбоље документарце у избору Игора М. Тохоља. Публика ће у овој селекцији гледати:„Антигона – како се усуђујемо!” словеначког редитеља Јанија Севера, својеврсни политички есеј о европској демократији данас; „Фелинополис” италијанске редитељке Силвије Ђулијети, који открива 40 година старе снимке са филмских сетова легендарног Федерика Фелинија; летонско-чешка продукција „Горбачов. Рај” у режији Виталија Манског о једном од најпознатијих политичара 20. века Михаилу Горбачову; шпански филм „Интерегнум” (режија: Фернандо Гомез-Луна и Цезар Соуто Виланова) који тематизује конверзацију између двоје људи на различитим континентима, у време актуелне глобалне пандемије; и „Нова смена“ чешког редитеља Јиндриха Андрша, о рудару који је након затварања рудника угља у процесу преквалификације за компјутерског програмера.

Селекција „Нови мађарски филм“ као и претходних година доноси најновију продукцију из суседне земље, док је „Млади дух Европе“ селекција намењена кратким и експерименталним филмским формама. ФЕФ Палић сваке године представља кинематографију једне од европских земаља у оквиру селекције „Кинематографија у фокусу“, када се приказују филмови најзанимљивијих аутора те земље. Ове године је то Словенија. Током фестивала биће организован и округли сто “Домети актуелне словеначке кинематографије“, уз учешће гостију из Словеније.

Омаж добитнику награде „Андерграунд спирит“ приређује се у част добитника овог признања за допринос независном филму, а ове године ју је добила румунска продуценткиња Ада Соломон. Ове године уведена је селекција „Europe 4 Kids“, у оквиру које ће бити приказано седам филмова за најмлађе филмофиле. У част добитника награде “Александар Лифка” за изузетан допринос европској кинематографији, као и претходних година, приређен је „Омаж програм“. Ове године добитници су глумац Александар Берчек, немачки редитељ Кристијан Пецолд и словеначка глумица Милена Зупанчич.

Селекција која траје већ више од деценије је и “Еко докс“, програм базиран на документарцима посвећеним темама изазова очувања животне средине, које бира Игор М. Тохољ. Селекција „Еко докс“ представиће остварења „Алгоритамско острво” грузијске редитељке Текле Асланишвили, „Птице Америке” америчког редитеља Крега Лукаса, пољско остварење „Ковид-19: Свет у опасности” (режија: Јарослав Јабрзик & Лукас Руцињски), „Вода живота” чешког редитеља Павела Борецкија, „Супа од јастога” шпанског редитеља Пепеа Андреуа, „Метаплазма: случај птица” Немање Бабића, „Обично чудо-Стублаја” Бранка Лазића, „Лични живот рупе„ чешког редитеља Онџеја Вавречке, и „Украдена риба” пољске редитељке Госје Јучаке.

Током фестивала биће приказан и избор филмова са Фестивала „Жигмонд Вилмош“ у Сегедину, као и селекција „ЕФА шортс“, коју чине кратки филмови номиновани за награду Европске филмске академије. Програм „Бест оф Јуроп“ представиће избор од седам најзначајнијих европских филмова који су ушли у биоскопску дистрибуцију у Србији, а „Класици на тргу“ су у оквиру предфестивалског програма приказали пет најзначајнијих европских филмских класика.

Богат пратећи програм

Поред богатог филмског програма, припремљени су и многи пратећи садржаји:концерти, изложбе, промоције, радионице и стручна предавања. Ове године на Палићу ће први пут бити организована радионица фестивалске мреже МИОБ („Moving Images Open Borders”) за блогере, влогере и инфлуенсере. Радионицу филмске критике водиће Нил Јанг, селектор програма “Паралеле и судари” и “Млади дух Европе” на фестивалу, и Бора Анђелић, доајен филмске критике у Србији и некадашњи уметнички директор Феста.      

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести