Фестивал ауторског филма: Међу насловима и берлински победник

НОВИ САД/БЕОГРАД: Поред редовног програма 26. издања Фестивала ауторског филма, који почиње 27. новембра у биоскопским дворанама, публика ће имати могућност да неке од наслова погледа и на онлајн филмској платформи mojoff.net. Прва онлајн пројекција главног програма фестивала, у суботу 28. новембра, приказаће добитника награде „Златни медвед“ у Берлину – филм „Зло не постоји“ иранског режисера Мухамеда Расулофа, који такође у петак 27. новембра свечано отвара овогодишњи Фаф у Комбанк дворани.
f
Фото: Promo

Још шест филмских остварења главног програма биће приказано онлајн, а то су: „Драги Другови“ (Андреј Кончаловски), „Лукс етерна“ (Гаспар Ное), „Нови Поредак“ (Мишел Франко), „Мандибуле“ (Квентин Дупје), „Френч тех“ (Бруно Подалидес) и „Сибир“ (Абел Ферара).

Из такмичарског програма, који иначе обухвата 11 филмских остварења, два наслова ће се наћи на онлајн платформи: дебитни дугометражни филм „Почетак“ грузијске режисерке Дее Кумбашвили који је на Сан Себастијан фестивалу освојио чак четири награде (за најбољи филм, сценарио, режисерку и глумицу) и филм „Егзил“ режисера Висара Морине, који је ове године оствојио награду “Срце Сарајева” за најбољи филм.

Поред филмских остварења главног програма и два наслова из такмичарског програма, биће приказивана и ретроспектива Вонг Кар Ваија, у част Војислава Вучинића, оснивача Фестивала ауторског филма. Ову ретроспективу ће, у 28. новембра, отворити филм „Ерос – рука“, док ће се наредних 7 дана приказивати: „Пали анђели“, „Пепео времена“, „Срећни заједно“, „Чанкинг експрес“, „2046“, „Велики мајстор“, као и филм „Расположени за љубав“.

Део програма МојОф платформе посвећен је и филмским остварењима америчког режисера Абела Фераре. Поред филма „Сибир“ који се налази у оквиру главног програма, публика ће имати прилику да у петак 27. новембра погледа чак три наслова овог аутора: „Томазо“, „Кинооператер“ и „Уживо у Француској“.

У склопу „Банде а парт“ селекције Фестивала, филмска платформа нуди могућност гледања филма „Со од суза“ француског режисера Филипа Гарела који је номинован за награду „Златни медвед“ на филмском фестивалу у Берлину.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести