Фестивал ауторског филма (ипак) од 27. новембра до 4. децембра

Фестивал ауторског филма биће 26. пут одржан од 27. новембра до 4. децембра у Београду, а организатори су одлуку да се фестивал одржи физички, упркос пандемији, назвали „одбраном биоскопа и уметности и свега онога за шта се Фестивал ауторског филма бори већ 26 година“, сматрајући и да се у биоскопу најлепше гледају филмови.
FAF
Фото: http://faf.rs/

Фестивал ће бити отворен у Комбанк дворани филмом „Зло не постоји“, иранског режисера Мохамеда Расулофа, победника Берлинског фестивала.

Главни програм обухвата 22 остварења, од којих ће се 10 филмова борити за Гран-при фестивала. У оквиру главног програма, ван конкуренције, публика ће моћи да погледа 12 филмова, а остварења младих аутора у селекцији „Храбри Балкан“.. Програм фестивала обухватају и селекције: „Ацид“, „Банде а парт“, „Cinéfondation’’, као и специјалне пројекције.

Такмичарски програм доноси маратонско остварење од шест сати (355 минута) “Дау. Генерација” редитеља Иље Кржановског и Иље Пермјакова (Немачка, Украјина, Велика Британија, Русија), док ће од истог аутора Кижановског из тог серијала “Дау” бити приказан контроверзан и шокантан наслов “Дау. Наташа” (Главни програм ван конкуренције), којег је гледала публика на Фестивалу европског филма на Палићу.

За главну фестивалску награду такмиче се још и филмови: “Млади китоловац” Филипа Јуријева, проглашен за најбољи филм у програму “Venice Days” у Венецији 2020, “Егзил” Висара Морине који је освојио “Срце Сарајева”, “Фебруар” Камена Карева, “Лос кондуктос” Камила Рестрепа, “Лоши путеви” Наталије Ворожбит, “Маре” Андрее Штаке, “Почетак” Дее Кулумбегашвили који је освојио чак четири награде у Сан Себастијану, “Ученик” Чаитања Тамане (награда за најбоји сценарио у Венецији) и “Жута мачка” Адилкана Јержанова.

Ове године фестивал је припремио ретроспективу посвећену нашем великом редитељу и сценаристи Влатку Гилићу. По речима Срдана Голубовића, председника Савета ФАФ, који је представљао програм ретроспективе на конференцији за новинаре, Гилић спада у „најзначаније документаристе света“. Већина ауторових дела недоступна је за ширу јавност, те ово представља јединствену прилику да се публика упозна са Гилићевим филмским остварењима. Биће приказана два Гилићева дугометражна играна филма: “Кичма” (1975) и “Дани од снова” (1980), као и 11 кратких остварења.

Голубовић је подсетио на познату занимљивост да се три филма сценаристе и редитеља Гилића налазе у атомском склоништу Музеја савремене уметности у Њујорку, што је невероватна част, јер су то једина уметничка дела са целог простора бивше СФРЈ која су сачувана у капсули, и у случају атомског напада, остају трајно сачувана у цивилизацији. Сам Гилић, међутим, неће бити гост ФАФ-а, будући да се не појављује у јавности већ 40 година, тачно онолико колико му из непознатих разлога није дато да снима филмове.

Иначе, специјалне пројекције, осим споменуте  Гилићеве “Кичме” и “Расположен за љубав” Вонг Карваја, имаће и филмови “Зацели ме” Данијеле Штајнфелд” (документарац који је већ изазвао контроверзе због тематике коју обрађује), “Концентриши се, баба” Пјера Жалице (Мира Бањац у насловној улози) и словеначки “Ја сам Френк” Метода Певеца (био на Палићу 2020).

Домаћин Фестивала ове године биће Комбанк Дворана, а Фестивал ће се одржавати и у Дому омладине Београда, Дворани Културног центра Београда, биоскопу „Фонтана“, биоскопу „Влада Дивљан“, Дому Културе Студентски град, биоскопу Арт Коларчева Задужбина, док ће се неки наслови наћи и на онлајн филмској платформи mojoff.net. 

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести