Светозар Цветковић отвара јубиларни Фестивал ауторског филма

БЕОГРАД: Фестивал ауторског филма отвориће сутра увече у Комбанк дворани Светозар Цветковић, глумац који је играо главне улоге у последња два филма Душана Макавејева, казао је Срдан Голубовић, дугогодишњи председник Савета ФАФ-а на данашњој конференцији за медије у Комбанк дворани.
1
Фото: Youtube Printscreen

Голубовић је напоменуо да је јубиларно, 25. издање фестивала посвећено стваралаштву Душана Макавејева.

"Знамо да ће публика имати прилику да види пуно интересантних филмова у једном од најинтригантнијих и најбољих издања ФАФ-а у његовој историји" казао је Голубовић.

Директор Фестивала ауторског филма Игор Станковић је открио да је распродана пројекција филма "Паразит" у режији Бонга Џоа Хоа заказана за сутра увече на отварању ФАФ-а у Комбанк дворани.

"Јужнокорејски филм "Паразит" је победио на фестивалу у Кану и осим пројекције у Комбанк дворани, рспродане су и пројекције у биоскопу Фонтана и Културном центру Београда. Отворили смо још једну пројекцију филма "Паразит" у Комбанк дворани јер је велико интересовање београдске публике за ово остварење" казао је Станковић.

Он је додао да међу поштоваоцима ауторског филма влада велико интересовање и за оставрења "Мартин Еден" у режији Пјетра Марчела и "Извините, заборавили смо вас" Кена Лоуча.

"Такође домаћи филмови ''Асимтерија'' и ''Мој јутарњи смех'' су у фокусу публике Фестивала ауторског филма", казао је Станковић.

Према његовим речима најбољи филмови ФАФ-а биће приказани и у Нишу 27. и 28. новембра, у Бору и Смедереву 26. и 27. новембра и у Грачаници 1. и 3. децембра.

Нови аташе за културу у Француском институту у Београда Катрин Фодри представила је манифестацију "Француско - српски филмски сусрети" која ће се од 28. до 30. новембра одржати у Комбанк дворани.

"Драго ми је што ће 10 француских филмских делатника, сценариста, продуцената, представника Ла Фабриљуе Цинéма, Аиде ауџ Цинéмас ду Монде, састаће се са српским сценаристима, редитељима, продуцентима и студентима филма са којима ће разговарати о међународним копродукцијама и разменити искуства. Идеја манифестације је да се створе нови пројекти између српских и француских професионалаца", казала је Фодри.

Она је додала да ће у оквиру манифестације по први пут бити до детаља представљен споразум о копродукцијама између Србије и Француске.

"Имаћемо сегмент манифестације посвећен филмским сценаристима, али и осталим киматографским професионалцима који ће се држати предавања студентима, али и ауторима млађе генерације", казала је Фодри.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести